Ilves tänab röövitud Eesti meremehe vabastamisel osalenuid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves
President Toomas Hendrik Ilves Foto: Peeter Langovits / Postimees

President Toomas Hendrik Ilves tänab kõiki, kes osalesid oktoobri keskel Nigeeria rannikul röövitud Eesti kodanikust meremehe ja tema meeskonnakaaslaste vabastamisel.

«See oli ladus, täpne, kiire ja tulemuslik rahvusvaheline koostöö, milles osalesid mitme riigi diplomaadid, eriteenistuste ametnikud ja laeva omanikufirma,» ütles Eesti riigipea BNSile.

Kurjategijad vabastasid neljapäeva varahommikul Nigeeria rannikul oktoobri keskpaigas röövitud Eesti kodanikust meremehe ja kuus laeva Venemaa kodanikust meeskonna liiget.

Välisminister Urmas Paet tunnustas hästitoiminud koostööd laeva omanikfirmaga ning rahvusvaheliste ja Eesti partneritega. «Laevafirma on välisministeeriumile teada andnud, et pantvangist vabastatud meremeeste kojujõudmise eest hoolitsevad nemad. Eesti meremees jõuab koju liinilendudega,» ütles Paet.

Paet märkis, et meremehe vabastamine kulges rahumeelselt ja läbirääkimiste teel ning lunaraha röövitute vabastamise eest ei makstud. «Tuleb tunnustada laeva omanikfirma hoolivat ja professionaalset suhtumist,» ütles Paet. Ta tunnustas samuti kaitsepolitsei ja teabeameti tööd.

Laevafirma Bourbon kinnitas oma neljapäeval avaldatud teates, et vabastatud meremehed on firma kriisiohje meeskonna hoole all ning nende füüsilist ja vaimset tervist kontrollitakse põhjalikult. Kõik vabastatud meremehed pääsevad lähipäevil oma kodumaale perekondade ja lähedaste juurde.

Vene välisministeeriumi andmetel tunnevad vabastatud meremehed end hästi ja neil on olemas kõik vajalik, vahendas Interfax.

Vene pool väljendas oma tänu Nigeeria, Prantsuse, Luksemburgi ja Eesti partneritele tiheda koostöö ja efektiivse vangide vabastamiseni viinud tegevuste koordineerimise eest.

15. oktoobril ründasid relvastatud kurjategijad Nigeri delta lähedal rannikuvetes laeva Bourbon Liberty 249 ja võtsid pantvangi seitse inimest - kuus Venemaalt pärit meremeest ja ning ühe Eesti kodakondsusega meremehe. Ükski meremeestest ei saanud röövi käigus vigastada. Laeva kurjategijad ei kaaperdanud. Alusel olnud üheksal meremehel õnnestus pantvangistajate käest pääseda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles