Smolenskis hukkunud Poola eksiilpresident maetakse uuesti

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Smolenski lennukatastroofis hukkunud Poola viimase eksiilpresidendi Ryszard Kaczorowski lesk oma abikaasa kirstu juures.
Smolenski lennukatastroofis hukkunud Poola viimase eksiilpresidendi Ryszard Kaczorowski lesk oma abikaasa kirstu juures. Foto: SCANPIX

2010. aastal Smolenski lennukatastroofis hukkunud Poola viimane eksiilpresident Ryszard Kaczorowski maetakse täna uuesti, kuna tema säilmed maeti valesse hauda.

96 inimelu nõudnud lennukatastroofis hukkunud Kaczorowski Varssavi memoriaalis asuvad säilmed kaevati üles 22. oktoobril ja toimetati analüüsimiseks ekspertidele. Analüüside käigus selgus, et hauda polnud maetud tema säilmed.

Kaczorowski surnukeha aeti segamini teise Smolenski katastroofi ohvri surnukehaga, kelle säilmed ekshumeeriti samal päeval. Teise ohvri nimi pole avalikkusele tema perekonna soovil teada.

Poola meedia andmetel tegid vea Poola ametnikud. Kaczorowski pere sõnul said nad teada, et eksiilpresidendi surnukeha tuvastas Poola toonane asevälisminister ja praegune Poola saadik NATO juures Jacek Najder, kes Kaczorowskit aga isiklikult ei tundnud.

«See mees oli teda näinud üksnes tseremooniatel, ajalehtedes ja televisioonis,» ütles Poola raadiole Kaczorowski tütar Alicja Jankowska, kelle sõnul ei mõista ta, miks langes vastutus identifitseerimise eest ainult ühe mehe õlgadele.

Najder vabandas üleeile Kaczorowski lähedaste ees, põhjendades viga raskete oludega. «Instituudi tingimused olid väga rasked ja olukord, millega me silmitsi seisime oli ebatavaline,» ütles Najder, kelle sõnul tegi ta oma tööd parimas usus ja nii hästi kui võimalik.

Ohvrite valedesse haudadesse matmine on muutunud Poolas ka sisepoliitiliseks küsimuseks, kuna opositsioon süüdistab selles praegusi võime.

Lisaks Kaczorowskile on sel aastal välja kaevatud veel kuue Smolenski lennuõnnetuse ohvri surnukehad. Ühel juhtumil selgus, et kahe ohvri säilmed olid läinud vahetusse ning maetud valesse hauda.

Sõjaväeprokuratuuri teatel kaevatakse enne selle aasta lõppu välja kaevata veel kahe lennuõnnetuse ohvri säilmed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles