Pealesunnitud jõulukaardid tekitavad taas pahameelt

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõulukaardid. Pilt on illustratiivne.
Jõulukaardid. Pilt on illustratiivne. Foto: Liis Treimann/Postimees

Taas on inimeste postkasti hakanud jõudma suu ja jalgadega maalivate kunstnike jõulukaardid, mille väljaostmine ei ole saatjate kinnitusel kohustuslik. Tarbijakaitseameti kinnitusel pole tegu keelatud müügivõttega.

«Mulle saabus postkasti jõulukaartide komplekt koos kirjaga, et maksmine pole kohustus,» rääkis üks Tallinnas elav lugeja. Kaheksa kaarti koos ümbrikuga ja kahe järjehoidjaga maksavad 8.50. «Ma ei vaja neid kaarte, sest enam ei saada ju kellelegi,» rääkis naine.

 Samasugune saadetis tuli talle ka mullu ja siis ta raha üle ei kandnud. Sellegipoolest tunneb ta end häirituna, et talle kaarte selliselt n-ö pähe määritakse.

Tarbijakaitseameti kinnitusel ei ole kaartide saaja kohustatud nende eest maksma ega neid ka tagasi saatma! Sellekohast infot  sisaldab ka ümbrikus olev tutvustav kiri ning maksekorraldus.

«Ebaaus oleks kauplemisvõte ainult juhul, kui saadetises sisalduks maksekorraldus ilma viideteta, et maksmine on vabatahtlik ja tarbijale jäetaks mulje, nagu ta oleks kaardid tellinud ja kohustub nende eest tasuma,» selgub tarbijakaitseameti vastuses.

Amet möönab, et  selline kauplemisvõte, kus rõhutakse inimeste südametunnistusele, ei pruugi olla kõikidele inimestele vastuvõetav, kuid antud juhul on kaartide saajal  õigus need endale jätta ka tasuta või äärmisel juhul tagastada saatjale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles