SDE nõuab erakorralisi valimisi

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Mikser
Sven Mikser Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna juhatus kutsub riigikogus esindatud erakondi tunnistama, et Eesti on vajunud sügavasse poliitilisse kriisi, millest ainsaks väljapääsuks on erakorraliste valimiste korraldamine.

SDE juhatuse täna õhtul vastu võetud pöördumises seisab, et «valitsuse pikaajaline soovimatus ja suutmatus suhelda vabakonna ja sotsiaalpartneritega, võimuparteide võimetus tajuda ühiskonna ootust ausama ja avatuma valitsemise järele ning Reformierakonna rahastamisskandaali ajal Eesti inimeste hulgas valdavaks saanud veendumus, et valitsuse ja riigikogu liikmed valetavad teadlikult oma valijatele, on paisanud Eesti poliitika ühte sügavamasse kriisi iseseisvuse taastamise järel.»

SDE hinnangul on Eesti jõudnud poolteist aastat pärast riigikogu valimisi olukorda, kus valitsuse ja valitseva koalitsiooni jätkamine kahjustab tõsiselt riigi usaldusväärsust omaenda kodanike silmis, ütles erakonna esimees Sven Mikser.

«Seetõttu ei ole võimalik langetada õigeid ja vajalikke otsuseid pea üheski riigielu valdkonnas, olgu selleks siis erakondade rahastamise korra muutmine, riigireform, riigiettevõtete juhtimine, hariduse ja tervishoiu rahastamine või kodukulude kiirest kasvust tulenevate sotsiaalsete probleemide lahendamine. Lisaks on neljast erakonnast koosnev riigikogu ja selle enamuse poolt ametisse nimetatud valitsus muutnud Eesti poliitilise juhtimise suletud klanniliseks süsteemiks,» väitis Mikser.

Sotsiaaldemokraadid usuvad, et ennetähtaegsed riigikogu valimised sunniksid parlamendierakondi ausamaks ja avatumaks muutuma ning annaksid praegu riigikogust kõrvale jäänud poliitilistele jõududele ning kodanikeühendustele võimaluse pakkuda tõsiseid ja sisulisi alternatiive võimulolijate seisukohtadele.

«Sotsiaaldemokraadid on veendunud, et erakorraliste riigikogu valimistega puhastub Eesti riigi juhtimine neist poliitikutest, kes on iseennast ja Eesti riiki valetamise ja ülbitsemisega häbistanud,» rõhutas erakond.

Pöördumise lõpus seisab, et SDE kutsub parlamendierakondi tegema «rasket, kuid riigimehelikku otsust anda valijatele uus võimalus», parandades seeläbi ühiskonna silmis nii rahvaesindajate endi kui Eesti demokraatia mainet.

Põhiseaduse kohaselt kuulutab president välja riigikogu erakorralised valimised, kui valitsuse tagasiastumise järel nurjub kolm korda valitsuse moodustamine, kui rahvahääletusele pandud seaduseelnõu ei leia toetust või kui kahe kuu jooksul pärast eelarveaasta algust pole riigikogu vastu võtnud riigieelarvet. Samuti võib president erakorralised valimised välja kuulutada pärast seda, kui riigikogu avaldab valitsusele või peaministrile umbusaldust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles