Eesti andis NATO-le lubaduse läkitada Afganistani lisajõude

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anu Raisma ja Urmas Paet Lashkar Gah' sõjaväebaasis.
Anu Raisma ja Urmas Paet Lashkar Gah' sõjaväebaasis. Foto: Evelyn Kaldoja

28 NATO liikmesriigist 20 teatas täna alliansi tippkohtumisel, et suurendavad oma panust Afganistani. Üks nendest oli ka Eesti, kes tegi ametlikult teatavaks nii valimiste ajaks ajutiselt ühe rühma jagu sõdurite juurdesaatmise kui ka pikemad plaanid hakata osalema Afganistani armee väljaõppemeeskonnas.

Peaminister Andrus Ansipi teatel kavatseb Eesti suurendada ka oma panust Afganistani politseinike treenimisse ning tsiviilabi.

«Me lugesime kokku, et 20 riiki 28st teatas, et nad kavatsevad suurendada panust Afganistani,» rääkis Postimehele kohtumisel osalenud välisminister Urmas Paet. Nende seas oli ka näiteks Rumeenia lubadus saata juurde sada lisasõdurit.

Praegu teenib ühes Afganistani kriitilisemas piirkonnas Helmandi provintsis ligikaudu 150 Eesti kaitseväelast. Lisaks osaleb Eesti ka sama provintsi ülesehitusmeeskonnas, mida juhib Suurbritannia. Eesti vastutab seal meditsiinivaldkonna eest ja on läkitanud kohale tervishoiueksperdi, kelleks praegu on Anu Raisma. Nii Estcoy-7 sõdurid kui Raisma elavad Helmandi pealinna Lashkar Gah' äärelinnas asuvas sõjaväebaasis.

Valge Maja teatel lubasid NATO riigid sel tippkohtumisel Afganistani juurde saata ühtekokku 5000 sõdurit. Neist umbes 3000 lähevad sinna vaid paariks kuuks, turvama 20. augustil peetavaid presidendivalimisi. Viimatikirjeldatud panuste seas on näiteks ka 900 sõdurit Suurbritannialt ning 600 Hispaanialt ja 600 Saksamaalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles