Soome lahte võiks kerkida tehissaar Talsingi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome arhitekti Martti Kalliala visioon Tallinna ja Helsingi vahele merre ehitatavast tehissaarest.
Soome arhitekti Martti Kalliala visioon Tallinna ja Helsingi vahele merre ehitatavast tehissaarest. Foto: Ajaleht Pealinn

Soome arhitekti visiooni kohaselt võiks Tallinna ja Helsingi vahele merre ehitada tehissaare Talsingi, kuhu tuleks kortermaju, büroohooneid, kongressikeskus ja kõik muu eluks vajalik.

Saare ehitus läheks maksma umbes 600 miljonit eurot ja sinna mahuks elama umbes 20 000 eestlast ja soomlast, kirjutab ajaleht Pealinn.

Helsingi noore arhitekti Martti Kalliala visiooni järgi võiks kahe linna vahele merre rajada ühise tehissaare raudteetunneli ehitamise käigus. Seda enam, et materjal saare ehitamiseks tuleks niisama kätte, kuna meretunneli kaevamisel tekib paratamatult oma 16 miljonit kuupmeetrit graniitkivist jäätmeid. Sellest annaks lahedalt kuni kahe ruutkilomeetri suuruse tehissaare ehitada.

Kallilala plaanide kohaselt leiaksid saarel koha kortermajad, suvilad, püramiidikujulised büroohooned, kool, ujumisrand, väikesadam, keskpark ja kongressikeskus. Talsingis oleksid seega kättesaadavad ja käe-jala juures kõik peamised eluks vajalikud teenused.

Talsingile mahuks Kalliala hinnangul elama umbes 20 000 inimest, lisaks tekiks sinna palju töökohti. Saar oleks ka ideaalne tegutsemiskoht paljudele sellistele Eesti-Soome ühisettevõtetele, kes vajavad tööjõudu korraga mõlemast riigist.

Talsingi lõunaserva peaks kindlasti ehitama lainemurdja ja sinna peale tuulepargi. Saar ise peaks olema trükitähtede TKI kujuline, mis märgib lühendit sõnaühendist «Talsingi» ja vähemalt viie meetri kõrgune, et tormid ei pääseks seda kahjustama.

Ainulaadne oleks rongiühendus saare ja Helsingi ning saare ja Tallinna vahel, mis teeks Talsingist justkui kahe linna ühise linnaosa. Talsingit hakkaks valitsema Tallinn ja Helsingi üheskoos.

Raha ehituseks tuleks maa müügist

Kalliala kinnitusel saab ehitatava maa väärtus olema suurem kui saare ehitamiskulud.

Raha saare ehitamiseks tuleks muu hulgas ehitusõiguste müügist. Üks ruutmeeter maad maksaks ostjale umbes 400 eurot (6200 krooni) ning kokku oleks saare pindala umbes 1,5 miljonit ruutmeetrit. Seda muidugi arvestusega, et ehitatakse kõrgemaid korrusmaju. Kokku läheks saare ehitamine maksma 600 miljonit eurot.

Kalliala rõhutab, et Talsingi peaks olema väga linlikult sisustatud saar, kus jaguks ruumi ka ökoloogilistele katsetustele ja ettevõtmistele. Peale selle, et saarel elatakse ja töötatakse, oleks Talsingi kahe riigi kultuurisidemete sümbol.

Tehissaar Talisingi ideed esitletakse Helsingi linnaplaneerimisameti Laituri-nimelises näitusepaigas 17. aprillist 15. maini avatud näitusel «Helsingi - euroopalik metropol».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles