Uudsed bussitablood vajavad veel testimist

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uudsed bussitablood Vabaduse väljaku peatuses.
Uudsed bussitablood Vabaduse väljaku peatuses. Foto: Toomas Huik

Tallinna kesklinnas on kuude peatusse üles pandud uudsed tablood, mis näitavad, kui mitu minutit on jäänud ühe või teise ühissõiduki saabumiseni sellesse peatusse. Tablood vajavad aga veel testimist.

Tallinna transpordiameti juhataja Andres Harjo sõnul on kõik tablood üles pandud, kuid esialgu tuleb neid veel natuke testida.

«Me ei taha enne pilti näitama hakata, kui oleme kindlad, et info ikka õige on,» ütles Harjo. «Testimise käigus on välja tulnud väikesed eripärad, millega süsteemi looja ei olnud esialgu arvestanud.»

Ta nimetas näiteks bussiliine, mille numbri järel on A- või B-täht. Reaalajas toimiva süsteemi looja arvestas algul sellega, et kuvada tuleb vaid põhiliine. Kui aga tegemist on A- või B-liiniga, siis ei oska süsteem selle infoga midagi peale hakata. Nüüd on vaja see puudus kõrvaldada.

Harjo sõnul tehakse praegu ka niisugust rakendust, et inimesed saaksid oma nutitelefonist või internetist vaadata, mitme minuti pärast ühissõiduk tema lähipeatusse saabub.

«Reaalselt on kuues peatuses tablood, kus saab käsi taskust võtmata vaadata, millal buss saabub, kuid teistes peatustes on edaspidi mobiili abil võimalik samasugust infot saada,» selgitas Harjo.

Uudsed tablood on paigaldatud Vabaduse väljakule Kaarli puiestee ja Estonia puiestee linnast väljuva suuna peatustesse, Estonia peatusse Teatri väljakul, Taksopargi kesklinna suuna peatusse, Zoo kesklinna suuna peatusse loomaaia juures ning Lepistiku kesklinna suuna peatusse Sõpruse puiesteel. Need peatused valiti välja seetõttu, et seal ootab tavaliselt ühissõidukeid palju inimesi.

Tablood on erineva suurusega, vastavalt sellel, kui palju ühissõidukeid ühes või teises peatuses peatub. Iga liini jaoks on tablool omaette rida, kust on näha, mitme minuti pärast buss tuleb. Tabloo allosas on eraldi rida, kuhu saab kuvada erakorralist infot, näiteks liiklusseisakute kohta.

Harjo sõnul oli esilagu kavas infotablood paigaldada veel mõnda peatusse, kuid eelarve piirid tulid ette. Tegemist on Euroopa Liidu 7. raamprogrammi Civitas initsiatiivi Mimosa projektiga, mistõttu osa vajalikust rahast tuleb EL-st. Reaalajas toimiva infosüsteemi looja on vastava hankelepingu võitja Thoreb AB.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles