Vene riik tasub pronksööl Jõhvis mässajate tekitatud kahju

Argo Ideon
, poliitika- ja majandusanalüütik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Artur Gruzdev (väikesel pildil) ässitas kohtuotsuse põhjal pronksööl Jõhvis keskväljakule kogunenud rahvast üles ja õhutas neid rüüstama ning lõhkuma.
Artur Gruzdev (väikesel pildil) ässitas kohtuotsuse põhjal pronksööl Jõhvis keskväljakule kogunenud rahvast üles ja õhutas neid rüüstama ning lõhkuma. Foto: Jevgeni Kapov / internet

Venemaa kaasmaalaste toetamise ja õiguste kaitse fond lubab hüvitada pronksöö ajal Jõhvi linnas korda saadetud lõhkumised.

Venemaa riiklik kaasmaalaste toetamise ja õiguste kaitse fond määras ühele pronksöö sündmuste korraldajale rahalise toetuse, et ta saaks Eesti riigile kahju kinni maksta. 2007. aasta aprillirahutuste järel karistatud Artur Gruzdev (41) on temalt kohtus välja mõistetud 12 765 eurost seni tasunud ligi 2600 eurot.

Gruzdev tunnistas end 2007. aasta mais Viru maakohtus süüdi, et kutsus, ise joobeseisundis olles, ööl vastu 28. aprilli 2007 Jõhvi keskväljakul inimesi üles massikorratustes osalema. Kohtudokumentide järgi Gruzdev «juhtis väljakule kogunenud inimesi, suunates korratustes osalejaid kindlatesse kohtadesse rüüstamiseks ja vara hävitamiseks».

Laamendajad lõhkusid seepeale Jõhvi keskväljakul asuva ärikeskuse Tsentraal aknaklaase ja kahjustasid keskuse seinu. Samuti kutsus Gruzdev üles Jõhvis Rakvere tänava viaduktil inimesi liiklust blokeerima, mille tagajärjel sai üks auto kannatada.

2009. aasta detsembris mõistis Viru maakohus Artur Gruzdevilt Eesti Vabariigile välja 199 734 krooni ja 37 senti ehk praeguses rahas 12 765 eurot. Gruzdev pidi kandma ka kõik kohtukulud.

Korratuste õhutaja ei saanud abi ka pöördumisest riigikohtu poole, et see tema süüdimõistmise kriminaalasjas üle vaataks. 2009. aasta oktoobris keeldus riigikohus teistmisavaldust menetlusse võtmast.

Tänavu 26. mail toimus aga Tallinnas kohalike vene aktivistide korraldatud kaasmaalaste konverents, mis pöördus Venemaal loodud riikliku kaasmaalaste toetamise ja õiguste kaitse fondi poole palvega anda Gruzdevile summa tasumiseks abi. Pöördumises on Gruzdevi kohustuste kogusuuruseks märgitud 14 239 eurot ja 77 senti.

Fondi tegevdirektor Igor Panevkin ütles, et tänavu 28. septembril võttis fondi juhatus vastu otsuse Gruzdevile «materiaalse abi osutamise kohta, et katta kulutused, mis on seotud tema kohtukuludega».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles