WEC: taastuvenergiale üleminek – ilus, aga ohtlik unistus

Andrus Karnau
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuuleelektrijaam.
Tuuleelektrijaam. Foto: Toomas Huik / Postimees

Maailma Energeetikanõukogu (WEC) Eesti Rahvuskomitee peasekretär Mihkel Härm kirjutab blogis, et täielikult taastuvenergiale üleminek on populistlik loosung, mis ei lahenda energeetika praktilisi küsimusi.

Härm kirjutas, et eelmisel nädalal Maailma Energeetikanõukogu peaassambleel esinenud IEA peaökonomist Fatih Birol vastas küsimusele, mida arvata täielikust taastuvenergiale üleminekust, et tegu on ilusa, aga ohtliku unistusega.

Birol jätkas, et taastuvenergia 100 kavad, nagu neid mitmel pool maailmas propageeritakse, on ideeliselt ilusad ja valijate hulgas populaarsed, aga sisuliselt võimatud fantaasiad. Energeetikaeksperdid saavad aru, et tegemist on soovmõtlemisega, mida pole võimalik ei aastaks 2030 ega ilmselt mitte ka aastaks 2050 ellu viia, kuid energeetikaeksperdid ei moodusta valijate enamust.

Härm viitas Birolile, kes rääkis, et taastuvenergia 100 kavad on ohtlikud rohkem kui ühel põhjusel. Esiteks tekitatakse nende võimatute plaanide subsideerimisega ühiskonnale täiendav lisakulu, aga mis veelgi hullem, arutelu taastuvenergia 100 kavade üle võtab tegelikelt probleemidelt ja teemadelt fookuse ja tähelepanu ära.

Härm märkis, et Biroli sõnad kehtivad ka Eesti kohta. «Taastuvenergia koja poolt koostatud TE100 plaan on ilus unistus, mis meeldib rahvale ja sobib seeläbi taastuvenergia toetuste väljakauplemiseks. Õnneks näeme, et Eesti valitsus ei ole selle populismiga kaasa läinud ja tegeleb võimatute unistuste asemel reaalsete probleemide lahendamisega. Ning just praktiliste küsimuste lahendamine ongi eduka energiapoliitika alus,» kirjutas Härm.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles