Narkoäri lõppes jalgpalluri vahistamisega

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oliver Konsa jalgpallurikarjäär on narkosüüdistuste tõeks osutudes tõenäoliselt läbi.
Oliver Konsa jalgpallurikarjäär on narkosüüdistuste tõeks osutudes tõenäoliselt läbi. Foto: Artur Sadovski

Alles mõne nädala eest Eesti meistriks tulnud ründaja Oliver Konsa võeti vahi alla kahtlustatuna kokaiiniga kaubitsemises.

Esmaspäeva päikeseline varahommik algas tänavusele Eesti jalgpallimeistrile Nõmme Kaljule ääretult pilviselt – kinnitust sai nädalavahetusel liikuma hakanud jutt, et klubi ründaja, korduvalt Eesti koondistki esindanud Oliver Konsa on võetud vahi alla seoses kahtlustusega narkokuriteos.

Harju maakohus kinnitas, et vahistas kriminaalmenetluse käigus kolm inimest, kelle hulka kuulub ka 27-aastane Konsa. «Keskkriminaalpolitsei menetleb ning riigiprokuratuur juhib menetlust kriminaalasjas, mis on algatatud seoses narkootilise aine suures koguses ebaseadusliku käitlemise kahtlusega,» lausus riigiprokuratuuri pressiesindaja Katrin Lunt. «Kahtlustus on esitatud isikute grupis suures koguses kokaiini ebaseaduslikus käitlemises.»

Klubi ühendust ei saanud

Prokuratuuri sõnul on lisaks kolmele vahistatule kriminaalasjas veel kahtlustatavaid. Postimehele teadaolevalt on koos Konsaga vahi all ka Tauno Laasme, kes veel Tauno Veri nime kandes korduvalt narkokuritegudes süüdi ning viimati 2008. aastal kuueks aastaks vangi mõisteti – seda just kokaiiniga kaubitsemise eest. Kokkusattumusena tuleb märkida, et 2007. aastal, kui Nõmme Kalju mängis veel esiliigas, kuulus Veri lühikest aega nende koosseisu.

Nõmme Kaljule tuli teade Konsa tegudest šokina. «Meie kõrvu jõudsid erinevatest allikatest jutud, et midagi sellist võib olla, juba nädalavahetusel,» lausus klubi spordidirektor Sergei Terehhov. «Esmaspäeva hommikul tegime seepeale päringu politseisse, et teada saada, kas väited vastavad tõele, ja saime kinnituse, et kahjuks nii on. Väga kurb, oleme sellest uudisest äärmiselt šokeeritud,» ütles ta. Terehhovi sõnul ei ole klubil Konsa endaga selle aja jooksul vähimatki kontakti olnud. «Null. Keegi ei saanud temaga ühendust, keegi ei teadnud, kus ta on,» nentis Terehhov.

Kalju tegi seesuguses olukorras ainuvõimaliku sammu ja peatas asjaolude täieliku  selgumiseni Konsa lepingu. «Talle esitatud kuriteokahtluse kohta pole hetkel meie pädevuses jagada täpsemat informatsiooni. Sellele vaatamata on Nõmme Kalju jalgpalliklubi juhatuse seisukoht resoluutne: Oliver Konsa leping peatatakse kuni asjaolude selgumiseni,» ütles Kalju president Kuno Tehva.

Terehhovi sõnul otsustati süüdistuse karmusest hoolimata, et Konsa leping praegu siiski peatatakse, mitte ei lõpetata seda päevapealt. «Me ei tea ju praegu absoluutselt, mismoodi ja kuidas asjad toimusid. Kaljus kehtib selliste juhtumite korral küll nulltolerants, aga ka meie ei saa siiski kohut pidada, enne kui kõik pole täpsemalt selgunud. Siis teeme ka otsused,» sõnas ta.

Viimased kolm hooaega Kaljus pallinud Konsa alustas jalgpallurikarjääri Tartu Tammekas, veetis seejärel kaks hooaega TVMK ridades ja kolm aastat FC Floras. Eesti

A-koondises on 2007. aastal Poola vastu debüüdi teinud Konsa mänginud 20 mängu, kuid väravatearvet pole suutnud avada. Viimati esindas ta koondist sel suvel toimunud Balti turniiril mängus Leeduga. Peatreener Tarmo Rüütli soovinuks Konsat näha ka äsjases sõpruskohtumises Omaaniga, kuid mängija loobus koondisekutsest, viidates «isiklikele põhjustele».

Tais-käik uues valguses

Konsale esitatud süüdistuse valguses võib nii mõnigi seik tema karjäärist omandada uue tähenduse. Nii hakkas jalgpallimaailma üleminekuturul toimuvat kajastava jalgpalliportaali transfermarkt.de vahendusel tänavu jaanuaris levima info, nagu oleks Konsa liitunud Tai kõrgliigaklubiga INSEE FC Police United. Mõni päev hiljem osutus uudis siiski valeks. «Tais viibisin vaid testimas, kuid eestlane ei suuda sealse kliimaga ära harjuda. Enne kolmapäeva oli kindel, et jään sinna, aga siis tegi treener kannapöörde,» kommenteeris Konsa tookord Õhtulehele Eestisse naasmist.

Eesti sportlased on varemgi seoses narkokaubandusega pidanud kohtukulli ees aru andma. 2005. aastal vahistas politsei krossisõitja Arvo Laksbergi, kelle garaažist leiti 25 kg hašišit tänavahinnaga ligi neli miljonit krooni. Kohus mõistis Laksbergi 9,5 aastaks vangi. Aasta hiljem võeti kinni GHB, kokaiini, marihuaana ja MDMA-nimelise uimastiga kaubitsenud teine krossimees Jürgen Jakk. Prokuröriga kokkuleppe teinud Jakk pidi trellide taga veetma kolm aastat. Kuue ja poole aastase vabadusekaotusega karistati aga Soome hašišit ja amfetamiini vedanud endist laskesuusatajat Urmas Kaldveed.

Copy
Tagasi üles