Läti põhiseaduskohus: Lissaboni leppe ratifitseerimine oli seaduslik

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti põhiseaduskohtu otsuse kohaselt vastab Lissaboni lepingu ratifitseerimine põhiseadusele.
Läti põhiseaduskohtu otsuse kohaselt vastab Lissaboni lepingu ratifitseerimine põhiseadusele. Foto: Reuters / Scanpix

Läti põhiseaduskohus leidis täna, et Lissaboni reformilepingu ratifitseerimine möödunud aastal on kooskõlas Läti põhiseadusega. Kohtuotsus on lõplik ja jõustub kohe.


Ülemkohus hakkas Euroopa Liidu Lissaboni lepingu ratifitseerimist arutama möödunud aastal, kui 13 eraisikut esitas kohtule vastava kaebuse. Nende hinnangul oli lepe vastuolus riigi põhiseaduse, satversmē, 101. artikliga ja Lissaboni lepingu ratifitseerimiseks oleks pidanud korraldama rahvahääletuse, vahendas LETA.

Kõne all oleva põhiseaduse artikli järgi on igal Läti kodanikul seaduslik õigus osaleda riigi ja kohaliku omavalitsuse töös ning töötada avalikus teenistuses. Kohaliku omavalitsuse liikmeks saab valida Läti ja Euroopa Liidu kodanikud, kes elavad alaliselt Lätis. Igal alaliselt Lätis elaval Euroopa Liidu kodanikul on seadusega sätestatud õigus osaleda kohalike omavalitsuste töös. Kohalike omavalitsuste töökeel on läti keel.

Petitsiooni koostajate sõnul rikkus Lissaboni lepingu ratifitseerimine Läti parlamendis riigi suveräänsust. Kohus leidis, et lepe rõhutab austust liikmesmaade identiteedi ja suveräänsuse vastu ning polnud põhiseadusega vastuolus.

Läti seaduste järgi oleks rahvahääletuse pidanud korraldama ainult juhul, kui pool parlamendisaadikutest poleks lepet heaks kiitnud. Läti seim kiitis häältega 70:3 Lissaboni lepingu heaks möödunud aasta mais.

Kohus viitas põhiseaduse 68. artiklile, mille kohaselt on Euroopa Liidu aluseks olevate lepingute muutmise leping on rahvusvaheline leping, mis kuulub ratifitseerimisele parlamendis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles