Ilves: suhtlus mures rahva ja valitute vahel vajab korrastamist

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves
President Toomas Hendrik Ilves Foto: Viktor Burkivski

Eesti probleemideks on tõe varjamine, üleolev suhtumine ja ühepoolne otsustamine, ütles president Toomas Hendrik Ilves Vikerraadio «Reporteritunnis».

«Ma usun, et suhtlus valitute ja rahva – või täpsemalt öeldes - mures kodanike vahel vajab korrastamist. Tõe varjamine, et mitte öelda valetamine; üleolev suhtumine inimestesse; paljusid inimesi puudutavate küsimuste ühepoolne otsustamine ilma kaasamiseta/../ – need on kõik probleemsed alad meil ja mul on hea meel, et see kiri on pannud ka võimulolijaid tunnistama, et tuleb midagi teha,» leidis Ilves.

«See, et erakond on moodustanud valitsuse, ei anna talle ainutõe väljakuulutamise õigust.»

Samas ei nõustunud Ilves ühe hartale allakirjutanu, professor Rein Raua väitega, et demokraatia on Eestis parteide poolt kaaperdatud ja see tuleb tagasi võtta.

See, et erakond on moodustanud valitsuse, ei anna talle ainutõe väljakuulutamise õigust.

«See kas on kaaperdatud, on väike liialdus,» ütles Ilves, suunates inimesi laiema pilguga vaatama Euroopas toimuvale, kus kõigis riikides ja valdkondades esineb tõuse ja mõõnu, mida siis reformide, stiili ja lähenemiste muutusega korrigeeritakse.

«Ma usun, et kui Kadriorgu tulevad järgmisel nädalal kokku harta autorid, erakondade esindajad ja kolmanda sektori liikmed, on võimalik leida lahendusi.»

Ilves katkestas intervjuu, kui saatejuht Lauri Hussar küsis presidendilt tema kommentaari hartas esitatud väitele, et president pole toimuva suhtes midagi ette võtnud - presidendi sõnul ei taha ta astuda põhjendamatusse sõnasõtta harta kirjutajatega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles