Tartu teadlased lõid kehakaalutesti

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sports Gene juhatuse esimees Alar Meltsov näitab vatitampooniga katsutit, millega põsekoopast võetakse geeniproov. Tagaplaanil geeniteadlane Sulev Kõks.
Sports Gene juhatuse esimees Alar Meltsov näitab vatitampooniga katsutit, millega põsekoopast võetakse geeniproov. Tagaplaanil geeniteadlane Sulev Kõks. Foto: Sille Annuk

Tartu teadlased on välja valinud seitse geeni, mille variatsioonidest saadav teave võimaldab hinnata, milline on sobivaim kehakaalu ohjeldamise viis.

Testi taga on Tartu Ülikooli arstiteaduskonna ja füsioloogiainstituudi teadlased eesotsas professorite Andres Salumetsa ja Sulev Kõksiga.

Uut teenust hakkab klientidele pakkuma mitme eriala tippspetsialistide partnerlusest sündinud firma Sports Gene, kes tänavu kevadel tõi turule spordigeenitesti.

Andres Salumets ütleb, et kaalutemaatikat puudutavad geeniuuringud on viimasel ajal maailmas palju edasi arenenud ning teadlastel on üsna hea ettekujutus, millised geenid mõjutavad inimeste kaalu ja ainevahetust, samuti haigestumist ülekaalulisusega seotud tõbedesse.

«Arvan, et just elustiili ja haigusriskide seoste geneetikaga tegelevate firmade areng seisab alles ees,» sõnab Salumets.

Mitu tähtsat vastust

Kehakaalu ohjeldamise geneetiline test annab inimesele selged vastused mitme küsimuse kohta.

Kas tal on kiire või aeglane ainevahetus ja kui suur on tema risk ülemääraseks kehakaaluks? Kas ülekaalu korral on tal suurenenud risk ka teise tüübi diabeeti haigestumiseks? Kas kaalulangetamise soovi korral on tal suuremad eduvõimalused rohkem liikudes ja trenni tehes või just dieeti pidades? Või ei aita kumbki.

Selle viimase, pealtnäha lootusetu variandi korral on positiivne vähemalt see, et ülekaalus inimene ei pea ennast süüdistama tahtejõuetuses ega laiskuses. Kui ta kedagi süüdistada tahab, süüdistagu «halbades geenides» oma esivanemaid.

«Me ei saa inimesele niisiis lubada, et kui ta teeb geenitesti, saab ta kohe kõhnaks,» ütleb Sulev Kõks. «Ja me ei propageeri, et kõik inimesed peaksid olema veatud ja sarnanema väljanägemiselt kas filmitähe või modelliga.»

Sulev Kõks räägib, et tulevikus võiks teenus olla veelgi personaalsem. Pärast testi tegemist töötaksid inimesega edasi nii dietoloog kui treener, koostades talle isikliku programmi kehakaalu hoidmiseks või langetamiseks.

«Kes me oleme, mida me sööme ja mis meile maitseb, tuleneb meie geenidest,» selgitab Kõks. «Kogu see info on teaduskirjanduses saadaval. Meie oleme selle lihtsalt ühest ja teisest nurgast võtnud ja kokku toonud.»

OÜ Sports Gene juhatuse esimees Alar Meltsov ütleb, et kehakaalu ohjeldamise geneetilist testi saab tellida Tartu Ülikooli Kliinikumi kaudu ning ka mitmest Eestimaa spaast, kus on nii füsioterapeudi kui treeneri konsultatsiooni võimalus.

Vastus posti teel

Aga testi võib küsida otse firmast Sports Gene ka meili teel. Inimesele saadetakse turvaümbrikus katsuti koos pulga otsas oleva vatitampooniga. Selle pulgaga tuleb inimesel oma põse limaskestalt DNA-proov kaapida ja see tagasi saata.

Geenitesti tulemused kirjeldatakse ära vastuses, mille klient peaks saama umbes nädala pärast. Testi hind on 95 eurot.

Küsimusele, kas sellel kõigel äri maik juures ei ole, vastab Sulev Kõks, et vaid ärilistele põhimõtetele üles ehitatult on niisugune ettevõtmine jätkusuutlik ja pädev. Selliseid teste ei saa välja töötada riigi toel või heategevuslikus korras.

Kehakaalu geenitest

• Inimese genoomis on geneetilised variatsioonid, mille tuvastamine aitab selgitada, kuidas organism dieetidele ja/või treeningutele reageerib.

• Teavet saab meiliaadressilt ele@sportsgene.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles