Rahvaliit tahab tallinlastele põhjavett jootma hakata

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülemiste järv.
Ülemiste järv. Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Rahvaliidu Tallinna Linnaühenduse juhatus teeb Tallinna linnavalitsusele ettepaneku kaaluda pealinnas põhjavee kasutusele võtmist.


Samuti soovitab Rahvaliit loobuda kalli ja nende hinnangul ebakvaliteetse Ülemiste järve pinnavee kasutamisest.

«Täna kasutame Ülemiste pinnavett, mis on saastele avatud ja selle puhastamine osooniga on üks kalleimaid puhastamisviise. Põhjavesi ei ole avatud saastele ning seetõttu on ta puhastamise kulud väikesed, mis muudaks ka vee hinna linnakodanikele soodsamaks,» märkis Rahvaliidu Tallinna Linnaühenduse juhatuse esimees Lauri Läänemets.

Rahvaliidu arvates peaks linn tellima sõltumatu ning objektiivse uuringu, et selgitada välja parimad ja odavaimad põhjavee kasutuselevõtu kohad

Tallinna Vee esindaja ei nõustu Läänemetsa arvamusega. «Võin täiesti kindlalt öelda, et Ülemiste järvest tulev vesi on puhas ja hea kvaliteediga,» kinnitas Tallinna Vee kommunikatsioonijuht Priit Koff.

«Ülemiste veepuhastusjaamast võetud veeproovide kvaliteedinäitajad vastavad sajaprotsendiliselt kõikidele nõudmistele, klientide kraanivee proovid 98-protsendiliselt. See näitaja ületab Euroopa Liidu direktiiviga kehtestatud nõuded joogivee kvaliteedile,» väitis Koff.

Tema sõnul pole ka veetarbimine Tallinnas sugugi nii drastiliselt vähenenud nagu rahvaliit väidab ning ka praegu tarbitakse pealinnas puhast vett ligi 60 000 kuupmeetrit ööpäevas.

«Seda asja peaks üldse vaatama pikemas perspektiivis, sest kui pinnavee ja põhjavee kasutamine on omavahel tasakaalus, siis jätkub puhast joogivett pikemaks ajaks. Kui minna üle ainult põhjavee kasutamisele, siis ei pruugi meie lastelastele enam joogivett jätkuda, sest tegemist on ikkagi piiratud ressursiga,» selgitas Koff.

Rahvaliit on AS-i Tallinna Vesi rünnanud ka varem. Märtsi lõpus nõudis Läänemets eraettevõtte juhtkonna palkade kärpimist, mullu aga Tallinna linna ja Tallinna Vee vahelise lepingu ümberevaatamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles