Pagulaste vastuvõtmise keskus kolib Illukalt ära

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pagulaskeskus Jaamakülas.
Pagulaskeskus Jaamakülas. Foto: Argo Soolep/Õhtuleht

Varjupaigataotlejate vastuvõtuteenuse korraldaja AS Hoolekandeteenused kavatseb aasta pärast kolida pagulased praeguse Illuka asemel Lääne-Virumaale.

Riigihanke tingimuste järgi peab varjupaigataotlejate vastuvõtukeskus jätkama vähemalt ühe aasta tegevust Illuka vallas Jaamakülas. Edaspidi on see kavas kolida Lääne-Virumaale Väike-Maarja valda, kus erihooldekodude ümberkorraldamisega jäi tühjaks Aavere hooldekodu, kirjutas Põhjarannik.

AS Hoolekandeteenused on seni keskendunud oma tegevuses just erihooldekodude reorganiseerimisele ja pidamisele.

Ettevõtte juhatuse esimees Maarja Mändmaa ütles Põhjarannikule, et Illuka ei sobi varjupaigataotlejate vastuvõtukeskuse asukohaks ei eraldatuse ega elamistingimuste poolest. «Aaveres saame pakkuda majutust korterites ja see tekitab vähem pingeid kui üheskoos naride otsas elamine. Illukal on ka hoonel endal tõsiseid ehituslikke puudujääke.»

Illuka on eraldatuse ja elamistingimuste poolest sobimatu.

Ta lisas, et ettevõtte soov on teha vastuvõtuteenus inimväärsemaks, sest tegemist on inimestega, kes on oma kodust tagakiusamise pärast pagenud. Neid, kes on juba saanud Eesti riigilt pagulase staatuse, soovitakse aga senisest rohkem abistada ühiskonda sulandumisel, nii elu- kui ka töökoha leidmisel.

AS Hoolekandeteenused pole Ida-Virumaal tundmatu tegija: lähiajal avab ettevõte Sinimäe hoolekandeküla, kus asub elama 60 psüühilise erivajadusega klienti.

Sotsiaalminister Hanno Pevkur vastas eelmisel aastal Illuka valla teabenõudele pagulaskeskuse tuleviku kohta, et selle reorganiseerimine algatati eri osapoolte soovituste tõttu, näiteks inimõiguste aastaaruandes kritiseeriti selle isoleeritud asukohta ja seal võimaldatavaid teenuseid.

 «Me ise tajume eelkõige raskusi tagada praeguses asukohas varjupaigataotlejatele vajalike teenuste kättesaadavus, pidades silmas tervishoiuteenuseid, eesti keele õppe korraldust, aga ka tõlketeenuseid ning erivajadustega varjupaigataotlejatele vajalikke teenuseid,» kirjutas minister vallavõimudele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles