Abakhan ehitab Tartu kesklinna majutusasutuse

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi ajaloolisest Rüütli 11 / Gildi 7 hoonest saab külaliskorteritega majutusasutus, jätkab kangapood praegustes ruumides.
Kuigi ajaloolisest Rüütli 11 / Gildi 7 hoonest saab külaliskorteritega majutusasutus, jätkab kangapood praegustes ruumides. Foto: Margus Ansu

Tartu kesklinnas Rüütli ja Gildi tänava nurgal ajaloolist hoonekompleksi omav kangamüügifirma Abakhan Fabrics Eesti ehitab seni kasutamata pindadele külaliskorterid ning hakkab pakkuma konkurentsi hotellidele.

Rüütli 11 / Gildi 7 hoone on 19. sajandil ehitatud arhitektuurimälestis, mis asub Tartu vanalinna muinsuskaitsealal ja arheoloogilises miljööpiirkonnas. Ehitusprojekti järgi tuleb hoonesse kakskümmend neli külaliskorterit ning keldrikorrustele lisandub kaks kaubanduspinda – üks sissepääsuga Gildi ja teine Rüütli tänavalt.

Firma juhatuse liikme Kristine Stroomi sõnul on nende üks eesmärke ettevõtte omanduses kinnisvara säilitamine ja väärtustamine. «Loodame, et Tartu vanalinn saab ühe korrastatud hoone võrra rikkamaks,» ütles Stroom ning jäi maja praegusele olukorrale hinnangut andes tagasihoidlikuks. «Maja olukord vastab selle väärikale eale.»

Juhatuse teise esindaja Liina Endreksoni sõnul tulevad korterid eri suurusega ning on täielikult möbleeritud.

Kuigi tulevast majutusasutust võib võrrelda hotelliga, pole End­­reksoni kinnitusel veel selge, kas sinna tuleb ka administraatorilauaga peasissepääs ning kuidas korraldatakse klientide parkimine. «See, kuidas kõik tööle hakkab, pole veel täpselt paigas,» sõnas ta.

Söögikoht või pood

Stroomi sõnul pole nad umbes aasta pärast valmivatesse külaliskorteritesse kliente veel otsinud, kuid äripindu on juba tutvustatud potentsiaalsetele huvilistele ja kinnisvarafirmadele.

«Klientuuri määrab turg. Ruumid sobivad ka väiksemateks büroopindadeks. Püüame olla üürnike suhtes paindlikud,» sõnas Stroom.

Ehituse lõppedes on hoonekompleksi keldrikorrusel kolm äripinda.

«Keldriruum sissepääsuga Gildi tänavalt, kus aastaid tagasi oli Gildi trahter, sobib toitlustuskohaks. Täiesti uus keldripind sissepääsuga Rüütli tänavalt sobib nii kaupluseks kui ka lihtsamaks toitlustusasutuseks,» kirjeldas Stroom ning lisas, et kangapood jätkab kauplemist samades ruumides ehituse ajal ja ka pärast ehituse lõppu.

Abakhani uute äriplaanide tõttu lõpetas Gildi tänava poolses tiivas septembrikuus tegevuse itaalia köök ning kolis kokku Ülikooli tänava kokteilibaariga Mint. Rüütli ja Gildi tänava nurgal asuvas keldris viis aastat muusikasõpru pillidega varustanud R Music aga pani uksed kinni eelmise nädala lõpus.

Muusikaäri otsib kohta

Muusikapoe ühe omaniku Harmo Kallaste sõnul tuli neile kaubanduspinna ülesütlemine üsna ootamatult. «Kuu aega tagasi öeldi, et palun astuge välja, kuna nemad hakkavad nüüd remonti tegema. Meile tuli see nagu vannitäis külma vett kaela,» lausus Kallaste ega osanud muusikapoe lähituleviku kohta täpsemat teavet anda.

«Praegu otsime aktiivselt uut pinda, aga kahjuks pole Tartus sellist head kohta, mida saaks kiiresti võtta. Kõik, mis on normaalne, on väga kallis, ja mis sobiks meile hinna poolest, pole asukohalt hea,» ütles Kallaste, kuid lubas siiski, et esimesel võimalusel avatakse pood mujal.

Abakhani kangapood

• Perefirma Michael Abakhan Ltd tegi Inglismaal Walesis kangaäriga algust 1940. a.

• 1991. a asutati tütarfirma Abakhan Fabrics Eesti.

• Praeguseks on firmal kuus kauplust Eestis ja viis Lätis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles