Akadeemik: põhjavett Tallinnas ei jätkuks

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülemiste järv.
Ülemiste järv. Foto: Liis Treimann

Akadeemik Anto Raukase väitel Tallinnas Ülemiste järve vee asemel joogiveena põhjavett kasutama hakata ei saa, kuna seda lihtsalt ei jätkuks Tallinna vajadusi arvestades.

«See on mitukümmend aastat vana idee ning kuigi põhjavesi on kohati tunduvalt kvaliteetsem, ei suuda see katta linna vajadusi, mahud on nii erinevad,» rääkis ta Postimees.ee’le.

Valle Raidla Tallinna Tehnikaülikooli Geoloogia Instituudist rõhutas, et näiteks Viimsi ja Maardu kandis on põhjavee puhul probleeme radooni ja raadiumiga.

«Samas Nõmme piirkonnas on põhjavee kvaliteet väga hea,» rõhutas ta.

Tallinn on Raidla sõnul ürgorgudest lõhestatud ning põhjavee kasutuselevõtu korral võib vanadest kaevudest hakata sisse voolama pindmine vesi, seega pole põhjavee puhtus kaitstud.

Tallinna lõunapoolsetel aladel on põhjavee tarvitamine võimalik, põhjapoolsetel, mereäärsetel aladel on aga kohti, kus näiteks naftareostus võib kergesti sattuda põhjavette.

Põhjavee jätkumise osas Raidla otsest probleemi ei näinud, kuna see taastuvat väga kiiresti. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles