Anatoomikum peitis tsaariaegset laskemoona

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anatoomikumist leitud puukast kergrelvade moonaga.
Anatoomikumist leitud puukast kergrelvade moonaga. Foto: Kristjan Teedema

Toomemäelt Tartu Ülikooli vana anatoomikumi pööningu põrandalaudade alt tuli välja hulk Esimese maailmasõja aegset laskurrelvade moona.

Osalt tsiviil-, osalt militaarotstarbelised padrunid, padrunikestad ja teraline nitrotselluloospüssirohi lebasid läbisegi. Leiuga tutvunud Kaitseväe Ühendatud Õppeasutuste muuseumi spetsialist Eduard Astel ütles, et peaaegu kaljukindlalt võib väita vaid üht: anatoomikumis avastatu polnud armeepeidik – leid oli selleks liiga eklektiline ja moona kogus väike.

Teoreetilisena nimetas Astel võimalust, et laskemoon korjati ära ülikooli kliinikutes ravil olnud sõdureilt. Mis asjaoludel ja kes laskemoona  põrandasse peitis, jääb tõenäoselt saladuseks.

TÜ ajaloo muuseumi säilitamisspetsialisti Tiina Vindi sõnul on esialgu lahtine, millist osa leiust saab muuseum tulevikus eksponeerida. Praegu on leid hoiul politseis, sest kasutuskõlblike padrunite ja püssirohu hoidmine eeldab eriluba ja turvalisi hoiutingimusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles