«Hea Eeskuju» tiitli pälvinud Jakob Rosin: noor, märka mida tahad enda ümber muuta

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Teisipäeva õhtul Rahvusooperis Estonia toimunud tseremoonial pälvis Eesti koolinoorte hea eeskuju tiitli Vanalinna Hariduskolleegiumi 11. klassis õppiv Jakob Rosin, kes ütles Postimehele, et tegusa inimese esimene samm on märgata, mida ta enda ümber muuta sooviks.

Pimedana sündinud Jakob Rosin on konkursile esitanute sõnul mees, kes oma tegemistega on eeskujuks ka nägijatele.

Rosina osalusel loodi pimedate ja halvasti nägevate noorte skaudirühm. Lisaks sellele parandab ta ühiskonna teadlikkust puudega noortest projekti «Pane oma meeled proovile!» kaudu, kus ta kirjeldab, kuidas saab üks pime noor hakkama tänapäevases tehnoloogilises maailmas, mis on üles ehitatud eelkõige nägemismeelele. Lisaks sellele mängib noormees klaverit, tema kirgedeks on ujumine, kirjutamine ja luuletamine.

Jakobi kandidatuuri esitanud Sven Kõllamets ütles, et tema energia annab tagasi usu uude põlvkonda, tõestades, et puudega noori võib vaadelda kui arenevat ja tihti kasutamata ressurssi ühiskonnale, mitte aga ainult kui kurba ohvrit.

Kihk midagi korda saata

Rosin ütles intervjuus Postimehele, et hindab tunnustust kõrgelt, ent ei pea enda saavutusi millekski väga eriliseks. Üks Rosina eesmärke ongi näidata, et ka puudega inimeste võimes asju korda saata pole midagi üleloomulikku, ning neile tuleks see võimalus usaldada.

«Ma arvan, et jõud asju teha tuleb sellest, et ma ei suuda pikalt ühe koha peal istuda – tahan teha midagi. Kuna mulle väga meeldib inimestega suhelda, siis niimoodi see kuidagi on läinud, et ma olen sattunud projekti «Pane oma meeled proovile» ja ka skautlusesse,» ütles Rosin.  

Ühiskonna teadlikkuse laiendamine kannab suuremat eesmärki. «Alati on hea tunne hinges, kui tänaval tuleb keegi sinu juurde ja pakub abi, mitte ei seisa bussipeatuses nii, et keegi ei taha sinust isegi välja teha,» kirjeldas Rosin. Noormees viitas ühiskonnas levinud alusetule võõristustundele puudega inimeste suhtes. «Selliste asjade nimel on hea kõike seda teha.»

Kuigi Rahvusooper Estonia saalis oli teisipäeval 700 aktiivset noort, peab Rosina sõnul osaliselt paika väide, et kaasaegsed noored on harjunud olema ühiskondlikus mõttes vähetegusad. «Mingis osas on see arvamus kindlasti õige. Aga selle suure massi varjus on kindlasti ka neid noori, kes tegutsevad, et ühiskonda paremaks muuta,» leidis ta.

Rosin on kindel, et tahab tulevikus tegeleda kirjutamisega ja suhelda erinevate maailma inimestega.  

«Mulle meeldib väga tegeleda erinevate helidega ja teine huviala on õppida mingil kujul meediat,» arutles ta oma tuleviku üle. «Ma arvan, et välismaal oleks see väga huvitav, kuna mind huvitab see pool ka, millised on välismaal erinevused pimedate või tavaühiskonna seisukohast võrreldes Eestiga.»

Igale oma teed otsivale noorele oli Rosinal soovitus olemas. «Alustama peaks sellest, et vaadake enda ümber ringi ja märgake, mida te sooviksite muuta, mida enda ümbrusesse lisada - sealt saavadki alguse suured teod.»

Viiendat korda toimunud «Hea eeskuju» tänusündmusega tunnustatakse kooliõpilasi, kes on oma kaaskondlaste hüvanguks teinud tegusid, mis on mõjutanud positiivselt Eestimaa elu. Konkursile laekus 55 kandidaati, kellest žürii valis premeerimiseks välja 17 erinevates valdkondades tegusat koolinoort.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles