Suur galerii: sidepataljoni marss läbi tänavate tekitas elanikes elevust

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Staabi- ja sidepataljon tähistas oma 94. aastapäeva marsiga sidepataljonist Raua tänavale 21. kooli juurde, kus toimus ainuke Eesti kaitseväe lahing Teises maailmasõjas. Marss linnatänavatel ja turulettide ees tekitas linnakodanikes palju elevust.

Sideväelased ja kaitseväe orkester alustasid marssi staabi-ja sidepataljonist Filtri teelt ning liikusid mööda Keldrimäe, Lastekodu ja Kreutzwaldi tänavat Raua tänavale. Koos 21. kooli õpilaste ja õpetajatega asetati pärjad 1940. aasta Raua tänava lahingu mälestuseks. 

Raua tänava lahing toimus 1940. aasta 21. juuni hilisõhtul, kui kooli ruumidesse ümber paigutatud sideväelasi ründas grupp relvastatud riigipöörajaid. Sõjaväelased avasid vastutule, lahingus langes kaks Eesti sõdurit, kaotusi oli ka vastaspoolel.

Sidepataljoni ja riigipöörajate vahel peetud tulevahetus oli ainuke Eesti Kaitseväe väeosa peetud lahing Teises maailmasõjas.

Sidepataljoni sünnipäevaks loetakse 21. novembrit 1918, mil vastloodud Eesti sõjaväe juurde asutati Inseneripataljon ja selle juurde Tallinna Traadita Telegraafi jaam.

Tänase staabi-ja sidepataljoni ülesandeks on tagada Kaitseväe peastaabi, väeosade ja kaitseliidu vaheline side ning valmistada ette reservväelasi sideüksustesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles