Järgmiseks konsultatsiooniks võib valmida Eesti-Vene piirileppe tekst

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välisminister Urmas Paet
Välisminister Urmas Paet Foto: Raigo Pajula

Välisminister Urmas Paet ütles, et järgmine kohtumine Eesti-Vene piirilepete teemal toimub detsembris ning tõenäoliselt vaadatakse siis juba üle võimalikku piirileppe sissejuhatuse teksti.

Esimene konsultatsioon Eesti ja Vene piirilepete teemal toimus 31. oktoobril Moskvas. «Järgmine tuleb suure tõenäosusega 10. detsembril,» ütles Paet täna riigikogu infotunnis.  

«Kui esimene kokkusaamine oli peamiselt selline esmakordne tutvumiskohtumine nende inimeste vahel, kes neid konsultatsioone peavad, siis eeldatavalt detsembrikuine kohtumine vaatab juba otsa ka võimalikule tekstile,» täpsustas Paet.

«Aga nagu ma olen korduvalt öelnud ja nagu on ka selge, siis need konsultatsioonid ei hõlma seda osa piirilepingute tekstides, mis käsitlevad piirijoone kulgemist ja mille üle üksteist aastat peeti läbirääkimisi kuni 2005. aastani,» rõhutas ta taas.

Varem on Paet öelnud, et esimesel kohtumisel jõuti ühiselt arusaamisele, et piirileppele tuleb koostada uus sissejuhatus, mis sobib mõlemale riigile.

«Mis puudutab seda, et kellel seda vaja on, siis ma arvan, et tulenevalt rahvusvahelisest praktikast ongi seda vaja mõlemal poolel ja kuidagi püüda üle mõelda või müstifitseerida, et äkki kuskil on mingi eriti peen tagamõte, ma arvan, et see väga ei vii kuhugi,» selgitas Paet riigikogus. «Ma arvan, et nüüd, kus me oleme 21 aastat Eesti riigis saanud asju kujundada, nagu me ise seda tahame, me võiksime olla ka selles osas oluliselt enesekindlamad.»

Samuti ei pidanud ta mõistlikuks otsida selleteemalisi varjatud momente Euroopa Liidu ja Venemaa viisavabaduse konsultatsioonide tingimustest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles