Türgi palub NATO-lt Patriot-rakette

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA sõjaväelane 2010. aastal Poola sõjaväebaasis seismas raketitõrjepatarei Patriot kõrval.
USA sõjaväelane 2010. aastal Poola sõjaväebaasis seismas raketitõrjepatarei Patriot kõrval. Foto: SCANPIX

Türgi valitsus palus täna NATO-lt luba raketitõrjepatareide Patriot paigutamiseks piirile Süüriaga, et kaitsta end sealse kodusõja võimaliku laienemise eest.

NATO ei soovi Süüria konflikti sekkuda ja on öelnud, et kaalub maa-õhk-tüüpi rakettide kasutamist üksnes liikmesriigi Türgi kaitseks. Igasugune NATO vägede rakendamine eeldab alliansi juhtiva organi Põhja-Atlandi Nõukogu heakskiitu, vahendas AP.

«Liitlased arutavad seda [palvet] viivitamatult,» ütles NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen Twitteris.

28 liikmesriigi esimene mitteametlik nõupidamine Patriotide kasutamise osas peaks toimuma täna.

Fogh Rasmussen ütles, et järgmisel nädalal sõidavad Türgisse eksperdid, et USAs toodetud Patriotide paigutamise asjus läbi viia kohavaatlus. Rakettide paigaldamisega ei kaasneks siiski lennukeelutsooni kehtestamine Süüria territooriumi kohal, märkis Rasmussen.

NATO liitlased on Patrioti patareisid Türgisse varem paigutanud kahel korral – 1991. ja 2003. aasta Iraagi sõdade ajal. Neid ei kasutatud aga kordagi ja need viidi mõni kuu hiljem vaikselt minema.

NATO liikmesriikide seas on Patriotid vaid USA, Saksamaa ja Hollandi arsenalis. Fogh Rasmusseni sõnul on nende kolme maa valitsuste otsustada, kas ja kui pikaks ajaks nad saavad rakette Türgisse paigutada.

Türgi asulaid on viimastel kuudel Süüriast korduvalt tabanud piiriülene suurtükituli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles