Hüperaktiivsuse ravi võib vähendada kuritegevust

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Rootsi teadlased selgitasid välja, et tähelepanu puudulikkuse ja hüperaktiivsuse häire (attention-deficit hyperactivity disorder, ADHD) ravi võib vähendada kuritegevust, kuna sellise diagnoosiga on suur osa kurjategijaid.

Karolinska instituudi uurijad analüüsisid 25 000 rootslase andmeid, kellel oli diagnoositud ADHD, kirjutas BBC.

Nad leidsid, et ADHD käes vaevlevatel inimestel on suurem tõenäosus panna toime kuritegu (tõenäosus on 37 protsenti meeste puhul ja 15 protsenti naiste puhul), kui inimestel, kellel seda seisundit ei ole (meestel tõenäosus 9 protsenti, naistel 2 protsenti).

Kui ADHD haige võtab ravimeid, siis väheneb tõenäosuse protsent suuresti.

Professor Seena Fazeli sõnul võib ravimite võtmine vähendada impulsiivsete otsuste tegemist ja võimaldab ADHD diagnoosiga inimestele paremat elu, lubades käia tool ja olla pikaajalises suhtes.

Professor Paul Lichtenstein tõi välja, et umbes 30 kuni 40 protsendil pikaajalist karistust kandvatel kriminaalidel on ADHD. Kui ADHD-ga inimeste puhul väheneks kalduvus seaduserikkumisele 30 protsenti, siis oleks sellel suur mõju kuritegevuse vähenemisele erinevates ühiskondades.

Näiteks Suurbritannias on 3 protsendil lastest diagnoositud ADHD.

ADHD diagnoosiga inimesed kannatavad keskendumisraskuste, hüperaktiivsuse ja impulsiivsuse all.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles