Thbilisi protestimiitingule oodatakse 100 000 inimest

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia siseminister Vano Merabišvili.
Gruusia siseminister Vano Merabišvili. Foto: Reuters / Scanpix

Gruusia opositsioonijuhid ootavad tänaseks pealinna plaanitud suurmeeleavaldusele president Mihheil Saakašvili tagasiastumist nõudma kümneid ja kümneid tuhandeid inimesi ning panid samal ajal võimudele südamele mitte neid laiali ajama hakata.


Kui palju tegelikult rahvast kohale ilmub, selgub päeva jooksul. Protestiaktsiooni korraldajad panevad riigipeale muu hulgas süüks seda, et ta väidetavalt provotseeris eelmise aasta augustis puhkenud sõja Venemaaga ning on süüdi riigi praeguses kehvas olukorras. Opositsioon lubab tänavatele jääda senikauaks, kuni Saakašvili tagasi astub ja korraldab uued valimised, vahendas BBC News.

2007. aasta sügisel toimunud suurmeeleavalduse ajas politsei Thbilisis kummikuulide ja pisargaasiga laiali, kuid Saakašvili teatas siis taandumisest ning korraldas seejärel kiiresti ennetähtaegsed valimised, mis talle uue mandaadi andsid. Samas on paljud tema tollased liitlased vahepeal poolt vahetanud.

«Ma ei peaks seda üllatuseks, et me pärast viiendiku Gruusia territooriumi kaotamist ja demokraatia puudumist palume presidendil lahkuda,» põhjendas endine parlamendi spiiker ja nüüd oma opositsiooniparteid juhtiv Nino Burjanadze protesti korraldamist, viidates ka mulluse sõja tagajärgedele.

Opositsioon on valinud oma uue väljaastumise kuupäeva täpselt kattuma kahekümne aasta möödumisega sellest, kui Nõukogude armee uputas samas paigas verre suure poliitilise demonstratsiooni. Nüüd süüdistavad grusiinide eri leerid vastastikku üksteist, plaanides tänane meeleavaldus taas vägivallani viia, ehkki mõlemad pooled lubavad sellest hoiduda.

Veel enne umbes kell 13 Eesti aja järgi algava meeleavalduse avalööki ühinesid täna nii Saakašvili kui opositsioonijuhid korraks parlamendi ees toimuval mälestustseremoonial 1989. aasta ohvritele. Saakašvili kinnitas veel, et riik vajab ühtsust hoolimata valitsevatest erimeelsustest, vahendas civil.ge. Lisaks presidendile oli kohal Burjanadze, aga ka Levan Gatšetšiladze. 

Gruusia siseminister Vano Merabišvili lubas Reutersi usutluses, et valitsus ei takista rahumeelseid protesteerijaid, ent ei välistanud samas meetmeid, kui on vaja tagada korda. Thbilisis mobiliseeritakse täna 3000 politseinikku. Siseminister ei uskunud siiski, et riigis võiks puhkeda uus «revolutsioon».

ÜRO juures varem suursaadikuks olnud Irakli Alasania kinnitas AFP andmetel, et täna tuleb kohale «tohutu hulk elanikkonnast» ning opositsioon tahab näha, kas «president on valmis omaenda rahvast kuulama, õppima mineviku vigadest ja olema adekvaatne ja austav nende nõudmiste suhtes».

Gruusias suurt mõju omav patriarh Ilja II kutsus eile nii valitsust kui opositsiooni üles vägivallast hoiduma. Sama on teinud ka riigi tähtsaim liitlane - Ameerika Ühendriigid. Saakašvili esindaja teatas täna, et president ei kavatse täna pealinnast lahkuda, ehkki opositsiooni väitel plaaninud ta minna Musta mere äärde Bathumisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles