Arafati surnukeha kaevatakse välja teisipäeval

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palestiina praegune liider Mahmoud Abbas pühapäeval Yasser Arafati mausoleumis. 11. novembril möödus Arafati surmast kaheksa aastat.
Palestiina praegune liider Mahmoud Abbas pühapäeval Yasser Arafati mausoleumis. 11. novembril möödus Arafati surmast kaheksa aastat. Foto: SCANPIX

2004. aastal Pariisi lähedal sõjaväehaiglas surnud ja Läänekaldale Ram Allah´sse maetud Palestiina liidri Yasser Arafati põrm ekshumeeritakse teisipäeval.

«Haud avatakse 27. novembril ja eksperdid võtavad proove samal päeval,» märkis Palestiina uurimismeeskonna liige Tawfiq Tirawi, kelle sõnul maetakse Arafat uuesti juba samal päeval, vahendas uudisteagentuur AFP.

Ettevalmistusi Arafati surnukeha väljakaevamiseks alustati läinud nädalal, et eemaldada tema matmispaika kaitsvad kivid ja betoon. Lisaks palestiinlastele osalevad ekshumeerimisel ka Prantsuse, Šveitsi ja Vene eksperdid.

Arafati surma hakati uuesti uurima augusti lõpus, kui tema pere pöördus Prantsusmaa kohtu poole, väites, et Arafat suri polooniumimürgituse tagajärjel.

Varem olid Šveitsi eralabori teadlased leidnud 2004. aastal 11. novembril 75 aasta vanusena surnud Nobeli rahupreemia laureaadile kuulunud esemetelt polooniumi jälgi, mis tekitas kahlusi, et Palestiina liider võidi mürgitada.

Osa palestiinlasi leiab, et Arafati võisid mürgitada Iisraeli agendid, kuigi pärast Arafati surma läbi viidud Palestiina uurimine välistas mürgitamise. Iisrael on eitanud seotust Arafati mõrvaga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles