Politkovskaja mõrvas kahtlustatav jääb eeluurimisvanglasse

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rustam Mahmudov.
Rustam Mahmudov. Foto: SCANPIX

Ajakirjanik Anna Politkovskaja mõrvas süüdistatav Tšetšeeni päritolu Rustam Mahmudov jääb Moskva linnakohtu tänase otsuse kohaselt 7. märtsini vahi alla.

Poolteist aastat eeluurimisvangistuses olnud Mahmudov on üks viiest isikuist, keda Politkovskaja mõrvaprotsessiga seostatakse.

Lisaks Mahmudovile on kahtlusalused ka Lom-Ali Gaitukajev, kes lõi ja juhtis kuritegelikku rühmitust, mis Kremli-kriitilise ajakirjaniku mõrva korraldas. Mahmudov sai Politkovskaja asukoha kohta infot oma kahelt vennalt Džabrail ja Ibragim Mahmudovilt.

Viies kahtlusalune on endine miilitsatöötaja Dmitri Pavljutšenkov, kes on tunnistanud, et andis Politkovskaja tapjatele Kremli-kriitilise uuriva ajakirjaniku aadressi ning hankis neile ka relvad, millega mõrv toime pandi.

Tšetšeenia sõja kritiseerijana tuntud Politkovskaja, kes sattus Kremli ametlike seisukohtadega vastuollu ja kirjutas võimude pahameele pälvinud raamatu «Putini Venemaa», lasti maha toonase ja tänavu uuesti presidendiks saanud Vladimir Putini sünnipäeval 7. oktoobril 2006 oma kodumaja liftis.

Tema mõrv vapustas kogu maailma ja tõstatas taas teema ajakirjandusvabaduse puudumisest ja tellimusmõrvade jätkumisest Venemaal. Kreml on seotust mõrvaga eitanud, kuid ajakirjaniku mõrva lahendamine pole edenenud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles