Gruusia protestijad jäid ööseks tänavale

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Thbilisis eilsel suurmeeleavaldusel president Mihheil Saakašvili vastu osalenu protestijatest väike osa jäi ka ööseks blokeerima pealinna peatänavat, et oodata riigipea tagasiastumist.


Gruusia parlamendi ette kogunes eile lääne meedia andmetel umbes 60 000 inimest, kes süüdistasid president Saakašvilit kuue aasta taguse «rooside revolutsiooni» põhimõtetest ja reformilubadustest taganemises ja peavad teda vastutavaks ka mulluse sõja eest Venemaaga.

Reutersi andmetel jäid mitu tosinat protestijat parlamendi ette ka ööseks ning laia Rustaveli prospekti sulgesid pargitud autod ja metalltõkked. AFP andmetel oli kõleda külma ja tuule käes tänaval ööbijaid mitusada.

Opositsiooni juhid kutsuvad suuri rahvamasse samasse paika tagasi meelt avaldama taas täna kella kolmeks pärastlõunal.

Miitingutega kavatsetakse jätkata kuni president tagasi astub, ent samas tehti täna ka ühisüleskutse, milles anti riigipeale nende nõudmiste täitmiseks aega täna pärastlõunani.

«Kui ta ei lepi meie nõudmistega, siis me tugevdame survet ja protestid muutuvad teravamaks mitte ainult parlamendi juures, vaid ka teistes kohtades, näiteks presidendihoone ees,» hoiatas opositsioonilise Uute Õiguste partei liider David Gamkrelidze.

Saakašvili on seni välistanud oma tagasiastumise ning hoolimata suurest hulgast vastastest on tal ka palju toetajaid. President kutsus grusiine üles ühtsusele ja dialoogile.

Diplomaatide arvates ei pruugi aga opositsiooniline allianss suuta säilitada üksmeelt ega koguda ka piisavaid masse oma sihtide saavutamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles