Venemaa mõistis Punasel väljakul rünnakut kavandanu vangi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene riigipea Vladimir Putin punaste nelkidega Punasel väljakul.
Vene riigipea Vladimir Putin punaste nelkidega Punasel väljakul. Foto: SCANPIX

Vene kohus mõistis täna arvatava islamisissi 15 aastaks vanglasse osaluse eest ebaõnnestunud katses korraldada 2010. aasta vahetusel Moskvas topelt-enesetapurünnak.


Moskva linnakohus tunnistas Iljass Saidovi süüdi mitmes banditismi, terrorismi ja relvade smugeldamise ja tapmise episoodis, kaasa arvatud kahe pommi toomine pealinna, mida juurdluskomitee kinnitusel pidanuks kasutama kaks naisenesetapjat.

Venemaa julgeolekuteenistused paljastasid vandenõu 2011. aasta algul, öeldes, et seda õnnestus vältida üksnes seetõttu, et üks ründajatest lasi end kogemata õhku äärelinnas, kus naised üürisid lasketiiru territooriumil asunud maja.

Kui esimene ründajatest Zavžat Daudova pommi kogemata õhkis, hävitades hoone ja tappes iseenda, üritas teine naine, Zeinap Sujunova Moskvast põgeneda ning vahistati hiljem Venemaa lõunaosas.

Sujunovale määrati maikuus kümneaastane vangistus.

Dagestanis pärit Saidov mõisteti samuti süüdi kuritegudes, mis eelnesid Moskvasse kavandatud rünnakutele, kaasa arvatud Dagestani tipp-politseiniku tapmine ja pommirünnak rongile.

Saidovit ei ähvardanud eluaegne vangistus, kuna ta sõlmis kokkuleppe uurijatega ning tegi nendega koostööd, selgitas peaprokuratuuri esindaja.

Uurijate kinnitusel oli just Saidov see, kes tõi enesetapuvööd bussiga Dagestanist Moskvasse, peites need kahte gaasiboilerisse.

Pommid pidanuks plahvatama Moskvas Punasel väljakul uusaastaööl, mil see on rahvast tulvil.

Saidov on viies selle terroriaktiga seotud inimene, kes süüdi mõistetakse, veel kuus inimest ootab kohut.

Moskvat on viimastel aastatel vapustanud mitu suurt pommirünnakut. Kaks naisenesetapjat korraldasid 2010. aastal Moskva metroos kaks plahvatust, mis nõudsid 40 inimelu. 2011. aasta jaanuari lõpul õhkis enesetapja pommi Domodedovo lennujaamas, tappes 37 inimest.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles