Pakosta: Gräzini juhtum vajaks kultuurikomisjonis põhjalikumat arutelu

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liisa Pakosta.
Liisa Pakosta. Foto: Toomas Huik

Riigikogu kultuurikomisjoni liige Liisa Pakosta (IRL) ütles, et ei jaga reformierakondlase Igor Gräzini arvamust vajadusest ERRi sõnapruuki korrigeerida, samas võiks riigikogu kultuurikomisjon olemasoleva seaduse valguses läbi mõelda selle, kuidas hinnata ringhäälingunõukokku kuuluva Gräzini alalist osalemist eratelekanali uudistesaates.

Pakosta kirjutas, et tema hinnangul ei pea paika Gräzini väide, nagu oleksid rahvusringhäälingu saatejuhid kedagi sõimanud või halvustanud. Samuti on ohtlik asuda rahvusringhäälingu sõnapruuki piirama.

«Demokraatia üks nurgakive on avaliku meediaruumi ja rahva arusaamade teatud kattuvus. Meedia, eriti maksumaksja rahaga tehtav meedia, peab loomulikult olema teenäitaja ja eeskuju, ent suuri erinevusi tegelikkusest mäletavad vanemad inimesed kui Vremja ja Tapa Kommunisti aegu.»

«Samuti ei tahaks ma rahvasuust ja rahva tunnetusest erinevaid, hoolikalt hillitsetud ja poliitkorrektsusega lamedaks litsutud hinnanguid kuulda rahvusringhäälingust - isegi siis mitte, kui riigis valitsev koalitsioon võiks ennast kuidagi puudutatuna tunda,» leidis Pakosta.

Ma oleks skeptiline selle osas, kui poliitik peaks enne igat sõnavõttu kaaluma, kas tal on selleks juriidiliselt õigus või mitte.

Rahvusringhäälingu meediauuringute osakonna juhataja Andres Jõesaar esitas neljapäeval Postimehes avaldatud arvamusloos riigikogu kultuurikomisjonile küsimuse selle kohta, kas Gräzini samaaegset kuulumist ringhäälingunõukokku ja esinemist TV3 uudistesaates võib pidada sobivaks.

«Ehk peaks kultuurikomisjon kaaluma seda seaduseparagrahvi ja analüüsima, kas selle sisu ja mõju on ühiskonnale ja parlamendi enda liikmetele piisavalt selge,» leidis Pakosta, jäädes samas seisukohale, et seadused ei tohiks hakata poliitiku ülesastumist meedias piirama.

«Ma oleks skeptiline selle osas, kui poliitik peaks enne igat sõnavõttu kaaluma, kas tal on selleks juriidiliselt õigus või mitte. Sõnavabadus on ikka kõige tähtsam ja seda võrdselt nii ajakirjanike kui poliitikute jaoks.»

Pakosta hinnangul tulnuks Gräzini tööle ringhäälingunõukogus ja telesaates pöörata tähelepanu varem. «Tegelikult mulle meeldiks, et kui inimesed märkavad mingeid seaduserikkumisi, siis nad reageeriksid sellele kohe, mitte alles siis, kui väidetav seaduserikkuja neile varba peale astub, viimane mõjub teise otsa lennanud pendlina.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles