Pühadejärgset ostupohmelli on võimalik vältida

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ostuhullus USA moodi tänupühale järgnenud mustal reedel - Californias Targeti poes ostis naine korraga kaks LCD televiisorit.
Ostuhullus USA moodi tänupühale järgnenud mustal reedel - Californias Targeti poes ostis naine korraga kaks LCD televiisorit. Foto: SCANPIX

Pühapäeval on käes esimene advent ja jõuluostud saavad üha hoogu juurde. Aga selleks, et uuel aastal rahakotis vaid tuul ei puhuks, soovitatakse teha jõuluostude nimekiri ja sellest ka rangelt kinni pidada.

«Pühadeaegne ilma kindla plaanita kulutamine viib sageli raiskamisele ja mitte ainult kinke ostes - ka dekoratsioonid, pühadekaardid, meelelahutus, väljas söömine ja reisimine mõjutavad pühade eelarvet,» rääkis USA rahvusliku finantshariduse institutsiooni (NEFE) kõneisik Paul Golden väljaandele Consumer Affairs. «Aga enamik inimesi mõtleb pühade eelarve planeerimisel ainult kingitustele kuluvale rahale.»

NEFE uuringust selgus, et vähemalt kaks kolmandikku ameeriklaste ostudest tehakse impulsi ajel. Samas kahetsevad impulssoste 71 protsenti inimestest.

«Paljud pered järgivad aastaringi oma eelarvet väga pingsalt, aga kulutavad seevastu pühade ajal palju rohkem kui planeeritud,» rääkis Golden. «Selline lühiajaline suur kulutamine võib viia aga pikaajaliste probleemideni nagu krediitkaardivõlad, mis võivad pere-eelarvet mõjutada veel mitmed aastad. Ära karda loobuda kingitustest, mida sa ei saa endale lubada - parim kingitus, mis endale teha saab, on finantsiline stabiilsus.»

NEFE pakkus välja nippe, kuidas  pühadehooajal oma oste piirata:

Piirdu ühe kingiga. Jõulukingitusi ostes võid näha ootamatult midagi, mis sobiks ideaalselt kellelegi, kellele sa oled tegelikult kingi juba ostnud. Sellele ostusoovile tuleb vastu seista. Kui sa oled kellelegi midagi ära ostnud, siis tõmba ta nimekirjast maha. Kui uus kingitus on tõesti nii palju parem, siis vii eelmine kink kindlasti tagasi.

Tee järeleandmisi. Hoia oma pühade eelarvet mõistlikuna lühendades kingisaajate nimekirja. Sa peaksid ka valima, millistele jõulupidudele sa lähed ja millistele mitte. Ka kingituste pakkimine ja kaartide saatmine läheb lõpuks kokku maksma korraliku summa, nii et väldi väga kallist pakkimist ja eelista kaartide saatmise asemel kirju.

Poodle targalt. Kaalu poodlemisel ka e-poode, kust võid leida veelgi paremaid pakkumisi, kui tavapoodidest, kuid arvesta kuludesse kindlasti ka kauba kohaletoomine. Kindlasti ära jäta jõuluostude tegemist viimasele hetkele - tee plaan nii ostude tegemise aja kui ka kulutuste kohta. Kontrolli regulaarselt sooduspakkumisi ja ole ostmisel valiv.

Vähenda krediitkaardi kasutamist. Kasuta ühte krediitkaarti ja pane sellele limiit. Kehtib ka deebetkaartide kohta.

Ole realistlik. Ära mine poodlemisega liiga hoogu, vaatamata sellele, et majandus on näitamas toibumismärke. Mõtle pigem pikaajalisele plaanile, kuidas oma rahadega hakkama saada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles