«Rahva teenrid»: viga pole süsteemis, vaid inimestes

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves kutsusHarta 12, erakondade ja vabakondade esindajad ühisele arutelule.
President Toomas Hendrik Ilves kutsusHarta 12, erakondade ja vabakondade esindajad ühisele arutelule. Foto: Andres Haabu

Vikerraadio saates «Rahva teenrid» osalenud ajakirjanikud leidsid viimase aja sündmusi kommenteerides, et Eesti probleemid ei peitu mitte parlamentaarses demokraatias, vaid inimeste isikuomadustes.


«Kas meil ikka on süsteemis nii palju häda, kui väidetakse?» küsis ajakirjanik Sulev Vedler. «Otsedemokraatiat on ju Eestiski päris palju harrastatud, eriti teeb seda Tallinna linn. Näiteks ühte kodanike tahte väljenduse vilja me näeme tuleval aastal, kui Tallinnas hakkab kehtima tasuta ühistransport. Tallinn on ju oma elanike käest korduvalt küsinud, et kas te tahate seda või toda. Ja ei ole need küsitlused ülejäänud rahvale meeldinud. Ja ei ole ka seal osalenud inimeste arv eriti suur,» meenutas Vedler.

«Meil Eestis ei ole ju häda niivõrd poliitilises süsteemis vaid inimeste endi mõtteviisis. On liialt palju tigedust ja ärategemise soovi. Ja koostööd on liiga vähe, ja võib-olla ka rääkimist on liiga vähe. Selle asemel, et rõõmu jagada ja üksteisega hästi läbi saada, käib süüdistamine. Pigem on küsimus inimestes ja suhetes kui süsteemis,» arvas Vedler.

Sulev Valner lisas, et parlament peaks olema see koht, kus inimesed omavahel läbi räägivad ja kus leitakse pikkade sisuliste diskussioonide käigus Eestile parimad lahendused. «Ja parlament meil ju töötab. Nägime, kuidas ta mitu ööd järjest töötas. Hetkel ei saa riigikogu liikmetele ka väheseid töötunde ette heita. Küll aga me näeme samas, et riigikogu töötab ja ei tööta ka. Selles tähenduses, et üksteisega arvestamist ja sisulist diskussiooni ikkagi ilmselgelt ei ole,» lausus Valner.

«Seesama ööistungite värk viitab suuresti ka sellele, ja eks Keskerakonna fraktsioon tahabki seda näidata et see valitsuskoalitsioon ei taha kedagi kuulata. Ja kui küsida, kas Keskerakond saab nende ööistungitega, mida ta tahab, siis ma arvan, et suuresti saab. Seda, kas ta elektriaktsiisi asjus midagi saab või mitte, see pole ilmselt ka nende jaoks peaküsimus. Aga just see, et näidata seda, et näete, meie siin justkui nagu tahaksime millestki rääkida ja meid ei võeta jutule, seda nad näitavad väga kirkalt. Kadri Simson hakkas eilses «Aktuaalses Kaameras» ennast ju vägagi sättima Harta 12 ja arstide streigi ja õpetajate meeleavaldustega. Et näete, et me ajame ka sama asja ja meid ka ei kuulata,» rääkis Valner.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles