NATO kiidab ilmselt heaks Patriot-rakettide viimise Türgisse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõjaväelane NATO lipuga Strasbourgis.
Sõjaväelane NATO lipuga Strasbourgis. Foto: SCANPIX

Brüsselis teisipäeval ja kolmapäeval kohtuvad NATO välisministrid otsustavad ilmselt toetada Patriot-tüüpi rakettide paigutamist liikmesriiki Türgisse Süüria piiri juurde.

Türgi esitas palve 21. novembril ja 28-liikmeline allianss otsustab suure tõenäosusega palve rahuldada, ütlesid diplomaatilised allikad.

NATO pressiesindaja Oana Lungescu ütles reedel, et otsus langetatakse «lähipäevil».

Ministrid arutavad ka olukorda Süürias. Eelmisel neljapäeval ütles USA välisminister Hillary Clinton, et Washington kaalub täiendavaid võimalusi Süüria ülestõusnute abistamiseks.

Nii NATO kui ka Türgi on kinnitanud, et USA-s toodetud maa-õhk tüüpi rakettide paigutamine Süüria piirile on enesekaitseabinõu. Türgi president Abdullah Gül ütles sel nädalal, et tegu on ettevaatusabinõuga ning Süüria ründamine ei tule kõne allagi.

Türgi palus NATO abi pärast mitut mürsurünnakut Türgi piirilinnadele. Süüriast tulistatud mürsud tapsid 3. oktoobril Türgis viis tsiviilelanikku.

Alliansi ekspertide meeskond viibib Türgis, et võimalike Patriot-rakettide asukohti uurida. Esialgu ei ole selge, kuhu raketid paigutatakse ja kui palju. Võimalikud asukohad on Diyarbakiri, Şanlıurfa või Malatya provints riigi idaosas, kus asub juba NATO raketikilpi kuuluv radarisüsteem.

Türgi sõjaväeallikate sõnul kaalutakse kuni kuue Patriot-patarei ja 300-400 sõduri paigutamist Türgisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles