Helme: toimetustes on kõik sotsid

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna juhatuse liige Martin Helme Keskerakonna poliitikakoolis.
Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna juhatuse liige Martin Helme Keskerakonna poliitikakoolis. Foto: Mihkel Maripuu

Eesti poliitiline debatt on aastaid olnud vildakas ja selle on kaasa toonud meediaväljaannete ühepalgeline maailmavaade, ütles Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna juhatuse liige Martin Helme Keskerakonna poliitkooli viimasel loengul «Meedia: kes manipuleerib manipuleerijatega?».

Helme selgitas ligi 150-le kuulajale, et Eesti Päevalehe, Delfi ja raadioajakirjanikuna leiba teeninuna teab ta, mismoodi ajakirjanike mõtlemist toimetuses kujundatakse.

«Ma ei ole terve elu jooksul näinud, et keegi tuleb meediaväljaandes ja ütleb, et seda me kindlasti ei kirjuta. See käib peenemalt. Mis juhtub, on grupimõtlemise väljakujunemine: sarnane toodab sarnast,» ütles Helme, viidates sellele, et toimetus hakkab oma töö käigus kandma ühesuguseid väärtusi ja kes nendega ei sobitu, visatakse ringist välja.

Ise tunnetas ta seda 2006. aasta presidendivalimiste ajal, mil vastupidiselt kolleegidele toetas isiklikult Arnold Rüütlit ja sai hukkamõistu osaliseks. «Kõikides väljaannetes on kõik ajakirjanikud tegelikult sotsialistid, SDE valijad,» kinnitas Helme kokkuvõtteks.

«Kõikides väljaannetes on kõik ajakirjanikud tegelikult sotsialistid, SDE valijad.»

See mängib aga olulist rolli poliitedu kujundamisel, sest põhiküsimus on, milline sõnum domineerib avalikus infoväljas. «Kui me räägime sellest pidevalt, et majandus on korras, siis valimistel valija ühel teemal reageerib, teisel mitte.»

Nii koges Helme 2005. aastal eurovastasena seda, kuidas võimuparteid olid viis aastat järjest kõva europropagandat teinud. «Kui sa ei ole eelnevalt oma argumente ja sõnavara sisse söötnud, siis poliitilises tegevuses on sul väga raske olla edukas,» ütles Helme.

«Poliitiline debatt on olnud aastaid vildakas. Täiesti kommalisel moel on tekkinud rida teemasid, millest ei ole sobilik rääkida. Kui sa räägid, siis lükkad ennast seltskonna äärealadele.»

Sarnaselt Palmarule oli ka Helme seda meelt, et meedia tegelikult kellelegi otseselt ei allugi. «Teda peaks teoreetiliselt kontrolli all hoidma konkurents, aga sellega on väga halvad lood. Minu meelest on Tallina TV Eesti meediale suureks abiks ja mitte ainult konkurentsi ja sisu poolest, vaid ka selles osas, et ERR, Postimees ja Eesti Päevaleht on kõik ühe mõtlemise ohvrid. Räägitakse samadest asjadest, sama nurga alt, sama palju,» ütles Helme, märkides ära, et on ise Tallinna TV-s sage saatekülaline.

Helme esines neljapäeval Tallinnas Hopneri majas, kui toimus MTÜ Ausad Valimised korraldatava kuueosalise «Poliitika Õhtukooli» viimane loeng. Loengusarja korraldaja Siret Kotka (KE) sõnul oli loengusari mõeldud neutraalsena ja esitama erinevaid vaatepunkte tänasele Eesti poliitikale.

Ühtekokku lahati Keskerakonna poliitkoolide käigus kuut teemat:

4. oktoobril teemal «Parteide rahastamine: õige ja vale raha Eesti poliitikas»
18. oktoobril «Kaitsepolitsei: Põdra maja saladused»
1. novembril «Opositsioon: Eesti ja Vene võrdlus»
15. novembril «E-valimised: ausalt pole võimalik»
29. novembril «Meedia: kes manipuleerib manipuleerijatega»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles