Võimuliit jagab miljoneid eurosid poliitiliseks katuserahaks

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Reformierakond ning Isamaa ja Res Publica Liit (IRL) esitasid rahanduskomisjonile ettepanekud, kuidas jagada tuleva aasta riigieelarves miljonite eurode eest niinimetatud poliitilist katuseraha, muu hulgas leidis toetust ka enam kui 30 ettepanekut opositsioonilt.

Reformierakonna fraktsiooni esimees Jaanus Tamkivi ja IRLi saadikurühma juhtiv Kaia Iva märkisid rahanduskomisjonile saadetud kirjas, et fraktsioonid peavad oluliseks suurendada riigieelarve eelnõus regionaalseid investeeringuid ja toetada erinevaid kolmanda sektori projekte. Ettepanekute koostamisel konsulteeriti nende sõnul ka fraktsioonidesse mittekuuluvate riigikogu liikmetega.

Samuti on nende sõnul arvestatud osa opositsioonilise Keskerakonna ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna ettepanekuid, mis esitati riigieelarve eelnõule teiseks või kolmandaks lugemiseks. «Algselt olid nende rahalised katteallikad ebaseaduslikud või vajasid riigielu korralduses koalitsioonierakondadele maailmavaateliselt vastuvõetamatuid muudatusi. Oleme leidnud neile kehtiva õigusega kooskõlas oleva katteallika,» märkisid Tamkivi ja Iva.

IRLi pressiesindaja teatel nõustus koalitsioon enam kui 30 muudatusettepanekuga, mille oli esitanud opositsioon. Kokku on võimuliidu tabelis ettepanekuid 300.

Tallinnas toetatakse näiteks loomaaia polaarmaja projekteerimist, Linnateatri inventari soetamist, Paljassaare sotsiaalmaja investeeringuid ning Nõmme sotsiaalmaja kommunikatsioonitrasside ja vanurite eneseabi ühingu siseruumide renoveerimist. Samuti saab valdavalt renoveerimistöödeks toetust 25 lasteaeda, kaks lastesõime ja neli kooli.

Lasteaiad, koolid, mänguväljakud, rahvamajad, raamatukogud, spordikeskused, terviserajad ja kirikud saavad toetust ka paljudes teistes omavalitsustes üle Eesti.

Opositsiooni ettepanekul antakse IRLi teatel peale regionaalsete objektide lisaraha ka maakondlikele omavalitsusliitudele, lisaks eraldatakse 600 000 eurot Väinamere Liinidele liinigraafikute täiendamiseks ja piletidotatsiooniks ning 100 000 eurot ühistranspordi dotatsiooniks.

Veel on näiteks 1,2 miljonit eurot ette nähtud Tallinna tehnikaülikoolile, 629 000 eurot tegevuskuludeks Eesti Olümpiakomiteele ning pea 316 000 eurot palgafondi suurendamiseks Vanemuise teatrile ja 238 000 eurot rahvusooperile Estonia. 150 000 eurot saab majandus- ja kommunikatsiooniministeerium mittetulundusühingute ja sihtasutuste kaasamiseks, 60 000 eurot Eesti Koostöö Kogu jääkeldri protsessiga seotud kulutusteks ning 50 000 eurot on ette nähtud nii riigireformi kui omavalitsusreformi ettevalmistusteks.

Kokku kulub ettepanekutele järgmise aasta riigieelarves pea 9,5 miljonit eurot, sellest kaks miljonit nõuab veeteede tasu tõstva seaduse planeeritust hilisem jõustamine. Katteallikatena näevad võimuparteid sageduslubade müügitasu, trahvilaekumise suurenemist ning demokraatia arendamise ja naabruspoliitika toetamise ja valitsuse reservi vahendeid.

Opositsioonilise Keskerakonna pressiesindaja Taavi Pukk ütles Postimehele, et Keskerakonna poolt eelarvele tehtud muudatustest on koalitsioon arvestanud näiteks ettepanekut eraldada Narva seitsmele lasteaiale keelekümbluseks vajaliku tehnika ostmiseks igaühele 10 000 eurot ning toetada 15 000 euroga Sihtasutust Pokumaa.

Samuti on tema sõnul arvestatud ettepanekut toetada Pärnu spordikoolile spordivahendite ja Pärnu muusikakoolile muusikariistade ostmist, Võru päevakeskusesaali ja fuajee renoveerimist, Haapsalu lasteaedade Vikerkaar ja Päikesejänku renoveerimist, Haapsalu Paralepa supelranna arendustöid, Tallinna Tihase, Kullerkupu ja Pelguranna lasteaia renoveerimist, Paljassaare sotsiaalmaja investeeringut, Ristiku põhikooli ning Suure-Jaani kultuurimaja renoveerimistöid. Neist kõigiks on koalitsiooni nimekirja kohaselt ette nähtud 10 000 eurot.

Samas ütles Pukk, et poliitilise katuseraha saamiseks ei ole Keskerakond ettepanekuid teinud, vaid need on välja võetud eelarve teiseks ja kolmandaks lugemiseks esitatud muudatusettepanekutest. «Oluline on ka märkida, et kolmandale lugemisele tehtud ettepanekud käsitlesid muu hulgas reformierakondlastest portreefilme teinud MISA rahade tagastamist ja oleks suunanud selle ka tegelikult lõimumispoliitikale – Narva linna lasteaedadele eesti keele õppeks. Lisades nüüd need summad niinimetatud katuseraha tabelisse, proovitakse MISA teema ammendatuks lugeda,» lausus ta.

Puki sõnul üritatakse panna opositsioon sellist taktikat kasutades poliitilise katuseraha jagamise eest kaasvastutajaks ning kümnetuhandeliste summadega väita, justkui võetaks ettepanekuid arvesse. «Tegelik küsimus seisneb aga miljonites eurodes, mida korjatakse Eesti inimestelt kokku läbi järgmisel aastal kallineva elektri hinna,» lisas Keskerakonna pressiesindaja.

Kuna koalitsiooniparteid pole nõustunud Keskerakonna nõudmisega alandada elektriaktsiisi, on opositsioonipartei lubanud riigikogu töö takistamist jätkata ka edaspidi.

Järgmise aasta riigieelarve eelnõu peaks parlamendis lõpphääletusele jõudma 12. detsembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles