Galerii: Tallinna Ülikool näitas uut Astra maja

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinna Ülikool näitas täna uut Astra hoonet ja sealseid laboreid, mida tutvustas rektor Tiit Land, kelle uurimisvaldkonnaks teadlasena on neurokeemia, täpsemalt see, kuidas raua ainevahetus inimese organismis mõjutab haigestumist, eriti Alzheimeri tõppe.

Tallinna Ülikooli uue teadlastele ehitatud Astra hoone avamine toimub neljapäeval, 6. detsembril kell 15. Hoone avavad haridus- ja teadusminister Jaak Aaviksoo ning rektor Tiit Land. Hoone ehitamist on suures mahus rahastanud Euroopa Sotsiaalfond.  

Astra sümboliks on laborid – neid on seal palju ja väga erinevaid, näiteks Psühholoogia Instituudi psühholoogialaborid, informaatikute arvutilaborid (sh Macilabor), keemikute spektromeetria, kromatograafia, rakubioloogia ja biokeemia labor. Ökoloogia Instituudil on tulevikus plaanis katsetada mullalaborite tööd ka Astra katusel: seal asetsevates kasvuhoonetes saaksid taimed kasvada loodusliku valguse toel. Kõige alumisele korrusele tulevad aga ökoloogide külmkamber ja kasvukamber.

Astras leiavad endale ruumid Tallinna Ülikooli Informaatika Instituut, Matemaatika ja Loodusteaduste Instituut, Psühholoogia Instituut, Ökoloogia Instituut, Riigiteaduste Instituut, Kommunikatsiooni Instituut ja sügisel kolib majja ka Õigusakadeemia. Akadeemilise Raamatukogu, mis samuti kolib osaliselt Astrasse, ruumid hakkavad paiknema kokku kolmel korrusel. Uues majas asub ülikooli suurim konverentsisaal nimega Auditorium Maximum, mis mahutab 400 inimest, ning kohvikut hakkavad pidama Tallinna Ülikooli üliõpilased.

Astra maja on projekteeritud juurdeehitusena Silva maja Narva maantee ääres asunud sammastega siseõue ja fuajee ning endise haldusmaja kohale. Arhitekt on Ignar Fjuk, ehitaja Oma Ehitaja.

Ehituse maksumus on 9,4 miljonit eurot. Astra ehitamist rahastatatakse 83% ulatuses Euroopa Sotsiaalfondi teadus- ja arendusasutuste ning kõrgkoolide õppe- ja töökeskkonna infrastruktuuri kaasajastamise meetmest ning 17% ulatuses on tegemist Tallinna Ülikooli omafinantseeringuga.

Astra maja arvudes:

•    5 korrust, lisaks keldrikorrus

•    10 500 m2 üldpinda

•    320 töökohta teadustöötajale

•    ligi 1400 kohta konverentsisaalides ja erinevates rühmatööruumides

•    raamatukogu ja lugemissaalid kokku kolmel korrusel

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles