Marrandi: välismaalased ei peaks saama erakondi toetada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Riigikogu korruptsioonivastase seaduse kohaldamise erikomisjoni esimehe Jaanus Marrandi hinnangul peaks parteide rahastamine olema senisest hoopis karmimalt reguleeritud, mis muu hulgas tähendab, et välismaalased ei peaks saama erakondi rahaliselt toetada.

Rahvaliitu kuuluva Marrandi sõnul arutas erikomisjon täna Keskerakonnale esimeses kvartalis välismaalt laekunud annetusi ja tõdes, et kuna välismaalastel on lubatud erakondadele annetusi teha, siis mingit reeglite rikkumist ei toimunud. «Komisjon mingeid otsuseid ei teinud, sest me saame tegutseda ainult faktipõhiselt,» ütles Marrandi BNSile.

Tema sõnul on justiitsministeeriumis valmimas erakondade rahastamist ja selle kontrolli käsitlev eelnõu, mille raames tuleb kindlasti arutlusele ka erakondade annetuste küsimus.

Marrandi kordas, et tema hinnangul väärib seejuures arutelu, kas välismaalased peaksid saama parteisid toetada ja kui, siis kuidas. «Mina isiklikult näeksin rahastamist hoopis karmimalt reguleerituna, sealhulgas, et välismaalastel ei ole põhjust erakondi toetada,» lisas ta.

Keskerakond sai aasta esimeses kvartalis annetustena üle 1,7 miljoni krooni, millest lõviosa - ligi 1,4 miljonit - andsid erakonnale välismaalastest ärimehed.

Suurima, 660 450-kroonise annetuse tegi erakonnale Peter Ziegler, 366 549 krooni andis Milan Balis ja 364 518 krooni Pavel Mucka. Kokku sai erakond kolmelt Slovakkia ärimehelt annetustena 1 391 517 krooni.

Keskerakonna peasekretär Priit Toobal ütles eelmise nädala kolmapäeval BNSile, et tal on hea meel, et välismaalastest ettevõtjad on Keskerakonda märganud ja soovivad partei maailmavaadet toetada. Tema sõnul on erakond saanud välismaa ettevõtjatelt annetusi varemgi, viimati Läti ärimeestelt enne 2007. aasta riigikogu valimisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles