Kuuraniidul kulgeb uus laudrada

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuuraniidu matkaraja keskele on hiljuti ehitatud vaateplatvorm, mille all saab vihmavarjus olla või niisama jalgu puhata. Fotod on tehtud novembri lõpul, kui lumi veel maapinda ei katnud.
Kuuraniidu matkaraja keskele on hiljuti ehitatud vaateplatvorm, mille all saab vihmavarjus olla või niisama jalgu puhata. Fotod on tehtud novembri lõpul, kui lumi veel maapinda ei katnud. Foto: Elmo Riig / Sakala

Soomaale matkama minejad saavad nüüd oma auto või bussi jätta hiljuti suuremaks ehitatud parklatesse, uus ilme on antud ka Kuuraniidu õpperajale.

Kildu—Tõramaa tee äärde jääv Kuuraniidu õpperada pole küll pikk, kuid see-eest väga huvitav. Kui alustada teekonda parklast, on matka pikkus 1,4 kilomeetrit. Umbes 650 meetrit sellest saavad loodushuvilised kõndida laudteel, mis juhatab nad inimeste sekkumiseta areneda lastud kõdusoometsa.

Rajal võib imetleda võimsalt taeva poole sirguvaid haabu ja kaharaid kuuski. Silma jääb risti-rästi langenud tüvesid, maa seest välja kistud juurepalle, puuseentega kaetud notte ning vaevu püsti püsivaid roikaid, mille õõnsuses leiavad varju linnud.

Kui muidu oleks säärases nõiametsas kõndida üsna vaevarikas, siis mööda laudadest rada liikuda on lausa lust. Eriti veel nüüd, kui Kuuraniidule on ehitatud täiesti uus tee, mis on varasemast laiem ja kaetud libisemist takistava võrguga. Valvsust ei maksa seal siiski kaotada, sest rada teeb huvitavaid siksakke ning kulgeb kord langenud puutüvede pealt, kord nende alt.

Kui jalad ära väsivad, võib istet võtta pingil, mille taga kõrguvad võimsa kuuse juured. Pikemalt tasub peatuda äsja ehitatud vaateplatvormil, millelt avaneb loodusmetsale võimas vaade.

Kõrgelt on hästi näha, kuidas surnud puud on jäänud sinna, kuhu nad langesid, pakkudes nüüd elupaika sammaldele, seentele ja putukatele. Uhiuus torn tundub nii tugev, et üles julgeb ronida ka koos suurema seltskonnaga. Platvormi all on aga mõnus jalgu puhata ja vihma eest varju otsida.

Puid langeb kogu aeg

Kuuraniidu õpperada on Soomaa laudteede nimekirjas 1998. aastast ning seda on juba mitu korda taastatud. Suuremad tööd võeti seal ette pärast 2005. aasta jaanuaritormi, kui tuul oli sellesse metsatukka augud sisse murdnud ja rajast oli tervelt kaks kolmandikku hävinud. Seitsme aastaga oli aga jõudnud ka toona taastatud laudtee vananeda.

«Eelmine rada oli immutamata laudadest,» selgitas riigimetsa majandamise keskuse (RMK) loodushoiuosakonna külastusjuht Riho Männik ning avaldas lootust, et tänavu ehitatud laudtee peab vastu vähemalt kümme aastat.

«Eks me hoia tal pidevalt silma peal, sest puid langeb seal kogu aeg. Tormimurru järel peame seda kindlasti jälle parandama,» tõdes Männik.

Kuuraniidu laudrada sai valmis 17. juulil. Riigihanke korras tegi selle töö füüsilisest isikust ettevõtja Riho Keskpaik.

Esimene oli Hüpassaare

Kuuraniidu õpperada oli üks osa RMK projektist, mis nägi ette mitme Soomaa rahvuspargi külastusrajatise rekonstrueerimise. Raha selleks tuli keskkonnainvesteeringute keskuse (KIK) kaudu Euroopa regionaalarengu fondist ning toetuse suurus oli 188 691 eurot.

Kõigepealt uuendati Hüpassaare õpperada. See laudtee viib helilooja Mart Saare kodukoha juurest Kuresoosse, teeb rabas viiekilomeetrise ringi ning jõuab läbi metsa jälle majamuuseumini tagasi.

Vajalikud tööd tehti sel rajal juba eelmisel sügisel. «Sakala» kirjutas toona, kuidas osaühingu Sankton juht Silver Sams ehitas laudade rappa vedamiseks imemasina tsikkeltraktori. Tänu sellele said 12. septembril kokku lepitud tööd valmis juba 28. oktoobril.

Tänavu renoveeris osaühing Sankton kuus parklat, mis paiknevad Soomaa rahvuspargi tähtsamate külastusobjektide, Kuuraniidu, Hüpassaare, Kõrtsi-Tõramaa, Ingatsi, Meiekose ja Riisa õpperaja juures.

«Kõik need tehti suuremaks ja paremaks, et seal oleks võimalik turismibussidega peatuda ja ümber keerata,» selgitas Riho Männik. Muu hulgas ehitati Riisale invaliididele sobiv käimla.

Parklad said valmis tänavu 28. septembril.

Uued tegemised ootavad

Nüüd on RMK korraldanud uue riigihanke.

«Selle kohaselt ehitatakse Riisa õpperada ja keskuse juures asuv Koprarada tunduvalt laiemaks, et neid saaksid läbida ka liikumispuuetega inimesed,» kõneles Riho Männik.

1,8-kilomeetrine koprarada muudetakse laiemaks 676 meetri ulatuses. Ligi viiekilomeetrise Riisa õpperaja laiendus ulatub aga algusest 1,2 kilomeetri kaugusele esimese rabalaukani. 1,2 meetri laiusel laudteel peaks olema võimalik liikuda nii ratastooli kui tugikäruga.

«Mõlemad rajad katame võrguga, et vältida nende libedaks muutumist,» lubas Männik.

Kõnealuse projekti osana plaanitakse rekonstrueerida ka Läti vaatetorn Tipu külas ja Ingatsi õpperaja vaatetorn.

Riho Männik nentis, et sellega Soomaa külastusrajatiste juures tehtavad tööd mõistagi ei lõpe. «Uuendamist ootab veel Riisa laudtee see osa, mida laiendus ei puuduta. Ingatsi õpperada on libe ja vajab libisemist takistavat võrku, varsti ka uut laudteed,» loetles ta.

Kuid on neidki laudteid, mille taastamisest on otsustatud loobuda. Näiteks Oksa küüni juurde viivad lauad on üles võetud ning neid enam tagasi ei panda.

«Laudtee koha täitsime kruusaga, mida tuleb veel natuke siluda,» rääkis Männik ning põhjendas niisugust otsust sellega, et Oksa laudtee jäi sagedasti suurvee alla, muutus libedaks ja kippus mädanema. «Katsetame, äkki sobib kruusatee sinna paremini.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles