Autorentijad soovivad sõiduki väljaüürimise lihtsustamist

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Autod parklas.
Autod parklas. Foto: Andres Ehrenpreis

Autorendiettevõtted soovivad liiklusseaduse muutmist – sõiduki turistile rentimisel võiks kaduda rahvusvahelise juhiloa nõue ja pettuseriski tõttu tuleks loobuda registreerimistunnistuse autorentijale kaasa andmise kohustusest.

Üksteist autorendiettevõtet saatis majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Partsile pöördumise, milles nad soovivad liiklusseaduse muutmist.

Esiteks soovitakse, et seadusest kaoks nõue rahvusvahelise juhiloa järele, eeldusel, et sõiduk üüritakse turistile ning tema juhiluba on ladina tähestikus.

Kirjas tuuakse välja, et kui näiteks kiirusepiirangutest ja mobiiltelefoni kasutamise keelust juhtimise ajal on võimalik kliente informeerida sõiduki üleandmisel, siis rahvusvahelise juhiloa puudumine ei ole kohapeal lahendatav.

Tuuakse välja, et näiteks Saksamaal, Soomes ja Lätis ei pea rahvusvahelist juhiluba kasutama ning turist võib eeldada, et ka Euroopa Liitu kuuluvas Eestis on samad reeglid.

Eriti tõsise küsimusega olevat tegu turismi kõrghooajal, kuna ettevõtetel jääb teenimata suur osa tulust.

Lisaks soovivad allakirjutanud, et loodaks erand mootorsõidukijuhilt nõutavate dokumentide osas ja ei nõutaks juhilt registreerimistunnistuse originaali, kui sõiduki kasutaja või vastutav kasutaja on ettevõte, mille põhitegevuseks on sõidukite üürimine.

Üheks põhjuseks tuuakse see, et autorendiettevõtted on kõrgendatud varguse- ja pettuseriski meelevallas. Üüritud sõidukit on hõlbus ärandada, kuna nii sõiduki registreerimistunnistus kui ka võti on kurjategija meelevallas, mis võimaldab tal sõita välisriiki, muutuda kättesaamatuks ja teha võltsitud volituste või müügilepingute alusel toiminguid sõiduki omanduse muutmiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles