Majaomanikul tuleb lumest vabanemiseks kõvasti kukrut kergendada

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lumevedu pealinnas.
Lumevedu pealinnas. Foto: Peeter Langovits

Tallinnas tegeleb lumekoristusega põhiliselt päike ja sulailm, aga kui majaesisele kõnniteele roogitud lumi enam ära ei mahu, ei jää majaomanikul muud üle, kui lasta lumi ära vedada. Tõsi küll, teenus on krõbeda hinnaga.

Näiliselt on lumevedaja leidmine lihtne, Tallinna kodulehel on üleval pikk nimekiri firmadest, kes peaks seda teenust linna teada pakkuma. Lähemal uurimisel selgus, et enamik neist firmadest on valmis küll jääpurikaid katuselt alla toksima, aga lund nad ära ei vea.

Ka mõni lumevedajana välja reklaamitud firma kinnitas, et nemad eraisikutele teenust ei osuta või tegelikult seda tööd enam ei teegi ning on palunud oma nime sellest nimekirjast maha võtta.

«Raske on täpset hinda öelda, aga äravedu maksab 4,5 eurot kuupmeeter ning see sisaldab lume pealelaadimist, äravedu ja ladustamist,» ütles RKM Team telefonile vastanud mees. See firma oleks valmis samal päeval välja sõitma.

Firmast Survepesu öeldi, et lumeveo soovijal peab olema koht, kuhu panna konteiner, kuhu lumi sisse veetakse. «See operatsioon kestab umbes kaks tundi,» rehkendas kõne vastuvõtnud mees ning hakkas hinda arvutama:«Bobcati tasu on 52 eurot, 70 eurot on kopa kohaletoomine, lisaks kaks tundi veoauto raha. Ühekordselt on see ikka väga kallis.»

Küsimusele, kui palju maksab lume äravedu siis, kui majaomanik ise valge kraami kohale toodud konteinerisse kühveldab, arvas mees, et siis võiks selleks kuluda jämedalt võttes 100 eurot pluss käibemaks. Mehe sõnul korraldab Nõmme linnaosavalitsus ka aeg-ajalt hankeid lume ära vedamiseks ning nende firma on ka iga kord osalenud. «Aga 100 hankest oleme võitnud kolm, ülejäänud lähevad ühele erakonnale lähedal seisvatele ettevõtetele,» mainis ta.

Sanomarist öeldi, et nemad saaksid samal päeval tulla. «Meil on tunnihind, 36 eurot pluss käibemaks,» selgitas kõnele vastanud naine. Ta lisas, et tööd väga palju ei ole. «Eks see ilm on ka siiani olnud enam-vähem,» lisas ta.

Tunnihinna alusel tegutseb ka Veoton Service. Kopatund maksab  27 eurot ja kümnetonnise auto hind on 23 eurot, mõlemale summale lisandub käibemaks. Oma soovist peab majaomanik teatama vähemalt ühe päeva ette.

Talinna heakorra eeskirjade kohaselt on keelatud  sõiduteedel hooldustööde käigus paigutada lund ja jääd kõnniteele. Lund võib paigutada kõnniteele juhul, kui jalakäijatele ja jalgratturitele jääb vähemalt 1,1 m käiguruumi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles