Kaitseministeerium sulandas autohüvitise ametipalka

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseministeerium tõstis ametnikele makstava autokompensatsiooni palga sisse.
Kaitseministeerium tõstis ametnikele makstava autokompensatsiooni palga sisse. Foto: Caro / Scanpix

Kaitseministeerium kaotas küll ära töötajate lisatasud ja ühekordsed toetused, ent autokompensatsiooni saanud töötajatel tõsteti vastava summa ulatuses palka.

«Reaalselt on 2009. aastal kõikide ministeeriumiametnike aastane sissetulek võrreldes 2008. aastaga vähenenud 12-15 protsendi võrra,» rõhutas kaitseministeeriumi avalike suhete osakonna juhataja asetäitja Aari Lemmik. «Sissetuleku vähenemine on toimunud eelarvekärbete ja palgakorralduse läbipaistvamaks muutmise tulemusena.»

Isikliku auto ametisõitudeks kasutamise eest maksti siiani hüvitist 5000 krooni 25 ministeeriumi ametnikule (asekantslerid, osakonnajuhatajad, ministri ja ministeeriumi nõunikud) ning 3500 krooni neljale ministeeriumi nõunikule.

Alates 1. aprillist autohüvitised kaotati, et tagada palgasüsteemi läbipaistvus ja arusaadavus. «Siiski puudus põhjus ametniku sissetuleku ühepoolseks alandamiseks ja sel põhjusel tõsteti seni autokompensatsiooni saanud ametnike brutopalka samas ulatuses, mida nad varasemalt said hüvitisena isikliku sõiduauto kasutamise eest,» sõnas Lemmik.

«Kuna brutopalgalt arvestatakse maha täiendavad maksud, kaotasid seni isikliku sõiduauto kasutamise hüvitist saanud ametnikud tegelikult ligikaudu 3 protsenti oma reaalsest sissetulekust,» selgitas ta.

Kaitseministeerium teatas 19. märtsi pressiteates, et ministri otsusega kaotati ära puhkusetoetused ning mitmed ühekordsed toetused, mida maksti teenistujatele lapse sünni, lähedase inimese surma või abiellumise puhul. «Täiendavalt kaotatakse lähinädalal seni osadele ametnikele võimaldatud autokompensatsioonid,» seisis pressiteates. Siis jäeti täpsustamata, et kaotatav autohüvitise summa kirjutatakse sisse seda saanud töötaja põhipalka.

Aari Lemmiku teatel annab arvutuslikult töötasu koondamine läbipaistvaks rahapalgaks aastase kokkuhoiu 14 protsenti vastavast eelarvekulust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles