Nõmme turu liuväli kiratseb, poliitikud näitavad üksteisele näpuga

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esimesel aastal rajati liuväli Nõmme turuplatsile, teisel ja kolmandal aastal turu aia taha parklasse.
Esimesel aastal rajati liuväli Nõmme turuplatsile, teisel ja kolmandal aastal turu aia taha parklasse. Foto: Mihkel Maripuu

Nõmme linnaosavanem Erki Korp heidab oma eelkäijale Rainer Vakrale ette linnaosa jaks rahaliselt ebasoodsa lepingu sõlmimist Nõmme turu liuvälja rajamiseks. Vakra ütleb, et praegune linnaosavalitsus on ilusa idee lihtsalt ära lörtsinud.


«Esimesel aastal läks liuväli maksma 2,6 miljonit krooni 93 päeva eest. Maksumaksja ei pea ju maksma eraettevõtjale 40 eurot ühe uisutamiskorra eest,» lausus Korp. Pealegi on tema sõnul Nõmmel piisavalt uisutamisvõimalusi.

«Meil on olemas Nõmme Spordikeskus, kus avatakse ka sel talvel tiigi peal liuväli. Liiva Külaselts tegi eelmisel talvel oma asumisse väikese uisuplatsi. Ka koolid on teinud liuvälju. Nõmmel on võimalik kodanikualgatuse korras teha palju liuvälju ja hästi odavalt,» loetles Korp.

Nõmme turu liuväli on tema hinnangul mõttetu raiskamine. «Praegu tuleb 90 päeva uisutamise eest maksta 117 000 eurot. Võrdluseks võib öelda, et selle raha eest oleks saanud Hiiu staadionile uue muru ja veel pneumohalli ka peale panna. Püüdsin seda lepingut lõpetada, aga siis oleksime pidanud leppetrahvina tasuma kahe aasta makse, mis oleks olnud kokku neli miljonit krooni, mis on ka absurdne,» rääkis linnosavanem.

Liuvälja leping on Jeti jäähalli ja Harju tänava uisuplatsi haldava firmaga HK Hallid sõlmitud viieks aastaks, praegu läheb kolmas aasta. Esimesel aastal rajati liuväli turu territooriumile, selleks tuli osa turuputkasid sealt eest ära kolida. Järgmistel aastatel on liuväli rajatud turu parklasse ning see on kolmandiku võrra väiksem, kui esimesel aastal.

Eelmise Nõmme linnaosavanema Rainer Vakra sõnul on ilus idee sellega lihtsalt ära lörtsitud. Ka liuvälja haldajaga sõlmitud lepingus ei näe Vakra probleeme. «Tegemist oli ausa ja ametliku konkursiga, mille võitis sama pakkuja, kes teeb ka Harju tänava uisuplatsi. See tähendab, et tegemist on linnale tuntud ja usaldusväärse partneriga. Liuvälja rajamise kooskõlastasid nii linnapea Edgar Savisaar kui erinevad linnaametid. Selliseid lepinguid ei sõlmita ühe inimese tahtmise järgi. Selleks on terve ametlik protseduur, mille tulemusel see hind kujuneb,» ütles Vakra.

Ta lisas, et kui liuväli toimiks täna oma esialgses hiilguses ja sellele tehtaks piisavalt reklaami, siis praeguste piletihindade juures saaks pool kuludest kaetud. «Turu liuväli oli vaid üheks osaks suurest jõulumaailma projektist, mille eesmärgiks oli tuua ka talvel elu Nõmme turule. Täna on jõuluajal Nõmme turul kahjuks vaikus. Põhimõtteliselt soovisime pakkuda Raekoja platsi jõuluturule Eestimaise toodanguga ja hubase kogupere jõulumaana selget alternatiivi ja tugevat konkurentsi,» selgitas endine linnaosavanem.

Ta lisas, et kõikidele lasteaia- ja koolilastele oli Nõmme liuväljal uisutamine tasuta. «Teatud sotsiaalsete spordiprojektide puhul on linnapoolne toetus põhjendatud ja vajalik. Näiteks eelmisel hooajal toetas Tallinna linn Premia jäähalli 160 tuhande euroga,» tõi ta näite.

«Kahjuks on Nõmme jõulumaailma idee tänaseks lammutatud ja prügikasti visatud. Liuvälja kontseptsioon on lõhutud ning seoses sellega ka külastajate arv ja piletulu kümneid kordi väiksem planeeritust,» nentis Vakra.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles