Jaak Aaviksoo: palk jõudku õpetajateni

Jaak Aaviksoo
, haridusminister (IRL)
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Aaviksoo.
Jaak Aaviksoo. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Haridus- ja teadusminister Jaak Aaviksoo (IRL) kirjutab, et kaudsete hinnangute järgi ei jõua kogu palgaraha õpetajateni, kuid üleskutsed omavalitsustele raha kasutuse kohta infot jagada langevad tihti mõistmatuse vaenulikule pinnasele.

Eestis on õpetajate palga teema olnud aastaid hariduse keskne küsimus. Vähemasti avalikkuse jaoks ja poliitilisel tasandil. Õpetajate õigustatud palgaootuste varju jäävad kahjuks paljud hariduse sisulised probleemid. Kuigi sellise hariduskäsitlusega on raske nõustuda, tuleb elu võtta just niisugusena, nagu ta on. Loomata palgaküsimuses selgust ning vastastikust usaldust, pole võimalik lahendada ka teisi probleeme.

Ilma õpetajata ei sünni hariduses midagi. Palgaküsimuse lahendus ei saa seisneda vaid suvaliste poliitiliste (valimis)lubaduste lunastamises või hädavastuses streigiähvardustele. Lahendus on kestlikus palgakorralduses, mis loob kindlustunde aastateks ja toetab õpetaja ameti väärtustamist pikas perspektiivis. See loob ühtlasi vundamendi hariduse kvaliteedinõuete pidevaks suurendamiseks. Selles mõttes on õpetajate palk tõeline prioriteet, esmatähtis, ja seda tuleb võtta sõna-sõnalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles