Kasahstanis arutatakse ettepanekut anda pealinnale Nazarbajevi nimi

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kasahstani president Nursultan Nazarbajev
Kasahstani president Nursultan Nazarbajev Foto: SCANPIX

Kasahstani rahvaühendus Ehho Želtoksana tegi ettepaneku anda pealinnale Astanale riigi esimese presidendi Nursultan Nazarbajevi (72) nimi.

Ühenduse juhi Tolegen Alžani allkirjastatud pöördumises Kasahstani rahva poole põhjendatakse ideed Nazarbajevi suurte teenetega kodanike ees, vahendas Kazinform.

Alžani sõnul on parlament ettepaneku ära registreerinud ja saatnud selle kultuuri- ja informatsiooni ministeeriumisse.

Aktivisti selgituse järgi ei pea rahvaühendus silmas mitte nime Nursultan, kuna selle nimega inimesi on Kasahstanis palju. «Võib-olla Nazarbajev, kuid see pole kindel. Küll rahvas otsustab,» märkis ta.

Nazarbajev oli Kasahstani NSV ministrite nõukogu esimees aastatel 1984-1989 ja aastatel 1989-1991 juhtis ta Kasahstani kommunistlikku parteid. Aastast 1991 on ta Kasahstani esimene president, kes kannab «rahva juhi» tiitlit, mis tagab talle puutumatuse õigusemõistmise eest.

1. detsembris tähistati sel aastal esmakordselt esimese presidendi päeva, mis ojn spetsiaalselt pühendatud Nazarbajevile.

Otsuse viia pealinn üle Almatõst Astanasse (tollal oli see Akmola) võttis Nazarbajev vastu 1994. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles