Kindlustusseltside liit soovitab teise samba makseid jätkata

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fotomeenutus 2007. aastast, mil pensionärid kogunesid Toompeale meelt avaldama. Teine pensionisammas ei tekitanud juba siis paljudes usaldust.
Fotomeenutus 2007. aastast, mil pensionärid kogunesid Toompeale meelt avaldama. Teine pensionisammas ei tekitanud juba siis paljudes usaldust. Foto: Peeter Langovits

Eesti Kindlustusseltside Liit soovitab jätkata pensioniks säästude kogumist vaatamata riigipoolsete sissemaksete peatamisele.

Liidu juhatuse esimees Kristjan Niinemaa kutsus inimesi üles jätkama pensionipõlveks säästude kogumist ka neil aastatel, mil riigipoolsed sissemaksed teise pensionisambasse on külmutatud. «Kui inimene on just täna elu sellises faasis, et tal on säästmiseks vahendeid, siis tuleb kindlasti midagi kõrvale panna ka pensioniajaks, » lausus Niinemaa.

«Turgude ja poliitilise ebakindluse ning makronäitajate lühiajaliste võngete alusel linnalegendidena levivad soovitused ei tohi ohustada toimetulekut vanaduspõlves. Pensionikogumine on aga enamasti aastakümnete pikkune investeerimistegevus, kus langusperioode tasakaalustavad alati tõusuajad.»

Kindlustusseltside liidu juhi hinnangul peaks igaüks planeerima isiklikke finantse üle kogu oodatava eluea ning kaaluma alternatiive toimetuleku tagamiseks. «Teise samba toodetega on võimalik ratsionaalselt pensioniks raha koguda ning igakuine sissetulekuga proportsionaalne sissemakse maandab pikas perspektiivis isiku riske oluliselt,» leidis ta. « Sobiliku lahenduse valimisel peab lisaks ajaloolisele tootlusele kaaluma ka sissemaksete suurust ja ajastust, investeerimisstrateegiat ja selle riske, halduskulu, maksustamist ning muid riske. »

Riigipoolsete maksete peatamine on vaja ellu viia selliselt, et välditakse tarbetu halduskoormusega kaasnevaid kulusid ning klientidel on võimalik teha kaalutletud otsus. Süsteemiga on liitunud kliente erinevatel alustel ning nende omapoolse panuse valimatu automaatne peatamine ei pruugi olla ülaltoodud põhjustel ratsionaalne.


Eesti Kindlustusseltside Liit on Eestis tegutsevaid kindlustusandjaid ühendav organisatsioon, mis loodi 15. veebruaril 1993. aastal. Liidu eesmärgiks on esindada oma liikmete huve sotsiaal - ja majanduskeskkonna kujundamisel. Liitu kuulub 13 Eestis tegutsevat kindlustusandjat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles