Teadlane: pole põhjust paanikasse sattuda

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päikese aktiivsus on praegu tõusuteel ning jõuab järgmisel aastal maksimumi, kuid inimeste eluolu ei tohiks see eriti mõjutada.
Päikese aktiivsus on praegu tõusuteel ning jõuab järgmisel aastal maksimumi, kuid inimeste eluolu ei tohiks see eriti mõjutada. Foto: Elmo Riig / Sakala

Artikkel ilmus 12. detsembri «Sakala» paberväljaandes.

Interneti teel levivad uudiskirjad hoiatavad peatsete tugevate päikesepursete mõjude eest ning õhutavad toitu varuma ja elektroonikaseadmeid sisse pakkima. Teadlase arvates ei ole selliseks paanikaks põhjust.

Hiljuti pöördus «Sakala» poole üks Viljandimaal elav naine, keda oli ärevaks muutnud internetis leviv info, et kohe algab ligi pool aastat kestev võimsate päikesepursete periood, mille ajal oleks soovitatav kasutada ettevaatusabinõusid.

Võimalike elektrikatkestuste üleelamiseks soovitatakse inimestel varuda toitu ning teha arvutisse salvestatud dokumentidest varukoopiad. Väiksemad elektroonikaseadmed soovitatakse pakkida kilekotti ja fooliumisse, suuremad aga vooluvõrgust eemaldada.

«Sakala» küsis teadlaselt, kas selliseks paanikaks on põhjust.

Tartu observatooriumi tähefüüsika töörühma vanemteadur Laurits Leedjärv, kas Maad võivad peatselt tabada tugevad päikesepursked ja milliseid tagajärgi need toovad?

Arvan, et väga kartma ei pea, kuigi Päikese aktiivsus mingil määral maad mõjutab.

Selles mõttes on jutul teatud tõepõhi all, et Päikese aktiivsus on praegu tõusuteel ning järgmisel aastal on see maksimumis. Need maksimumid korduvad 11-aastaste tsüklitena ning praegu hakkab see taas kätte jõudma.

Võimsaid päikesetorme ei ole võimalik täpselt ennustada, nagu ka seda, kuhu need on suunatud. Siin on mängus väga palju juhuslikku.

Praegu tundub päikesetormide pikaajalist kõverat vaadates, et mingit eriti tugevat maksimumi ei ole oodata. Samas ei saa välistada, et üksikuid tugevamaid purskeid võib siiski tulla.

Kui tuleb ootamatult tugev päikesepurse, mis siis juhtub? Kas elekter kaob ja seadmed lähevad rivist välja?

Täpselt kõike ennustada ei saa. Esimesena saavad kannatada ilmselt kosmoseaparaadid ja teatud ohtu võib see kujutada ka kõrgemal lendavate lennukite elektroonikale. Aga läbi Maa atmosfääri päikesepurske mõju väga palju ei jõua.

Kuid on olnud ka erandeid. Klassikalise näitena tuuakse alati välja see, et 1989. aasta märtsis läksid päikesepurske tagajärjel Kanadas elektrisüsteemid rivist välja, nii et terve Quebeci provints ehk kuus miljonit inimest jäi üheksaks tunniks elektrita.

Aga üldjuhul seda siiski ei juhtu ning ka tehnilised seadmed muutuvad järjest kaitstumaks. Mingit globaalset katastroofi minu teada küll lähemal ajal Päikese poolt oodata ei ole. Väikesi asju võib aga ette tulla — seda, et mõni elektroonikasüsteem streigib või kosmoseaparaatidest sõltuvad GPS-id ja ilmaennustuse seadmed tõrguvad. Ja võib näha ka ilusaid virmalisi.

Kas soovitate inimestel elektrikatkestuste hirmus poest konserve ja muud hädatarvilikku varuda?

Ei, seda ei saa ma küll soovitada.

Uudiskirjas väidetakse, et seni on meid päikesepursete eest kaitsnud Maa magnetväli, kuid lähiajal võivad magnetvälja poolused vahetuda ning koos sellega kaob magnetväli 72 tunniks. Sellega muutume päikesepursete ees kaitsetuks.

Ei, see ei ole tõsine jutt. Magnetpooluste muutumist on Maa ajaloos tõesti juhtunud, kuid pole teada, kuidas see täpselt käib ning kas ja millal see toimub.

Ükski teadlane pole ennustanud, et sellega võiks mingit ohtu kaasneda.

Kas päikesepursked võivad inimeste tervist mõjutada?

See küsimus paikneb samuti teaduse piirimaadel. Võib-olla mõni inimene, kes on tundlikum ja ise usub sellesse, tõesti tunneb nende mõju, aga ametliku arvamusena ei saa seda öelda, sest teadus ei ole seda tõestanud.

Varsti on 21. detsember, mille kohta levib palju maailma lõpu teooriaid. Mida teadurid neist arvavad?

Mis seal ikka, tuleb varuda jõulusööke ja nautida sel õhtul elu. (Naerab.) Aga arvan, et see nautimine jätkub ka pärast jõule ja uuel aastalgi.

Miks teie arvates sääraseid ärevust õhutavaid teooriaid luuakse ja kui tõsiselt tuleks neid võtta?

Raske öelda, miks. Ilmselt on teatud hulgal inimestel huvi propageerida asju, mis lähevad üldistest suundumustest ja vaadetest kõrvale ning tekitavad põnevust. Võib-olla on neil isegi soov paanikat ja hirmu tekitada. Eks kogu aeg ole olnud mitmesuguseid vandenõuteooriaid, alates sellest, et inimesed polegi Kuul käinud, vaid nende maandumine filmiti maapealses stuudios.

Kahjuks inimesed usuvad selliseid jutte, sest sageli on need arusaadavamalt kirja pandud kui teaduslik tekst. Alati tasub aga otsida mingit teist kommentaari — siis saab terviklikuma pildi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles