Renault-Nissani ja Avtovazi liit on sündinud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sündis Renault-Nissani ja Avtovazi liit.
Sündis Renault-Nissani ja Avtovazi liit. Foto: SCANPIX

Renault ja Nissan kirjutasid alla aktsiate kontrollpaki omandamise otsusele Avtovazis – rõõmusõnum ja suur rahasüst Ladade tootjale.

Lepingu raames loob Renault-Nissan ühisettevõtte Venemaa riikliku kaitsegrupi Russian Technologiesiga.

Renault-Nissan saab ühisettevõttest 2014. aasta keskpaigas 67,1 protsenti, ühisettevõte omakorda aga omandab 74,5 protsenti Avtovazist. 

Renault investeerib 366 miljonit dollarit, Nissan 376 miljonit dollarit.

Diil sünnib neli aastat pärast seda, kui Renault ostis esimesed 25 protsenti Avtovazist – enam kui 1 miljardi dollari eest ja just enne globaalse finantskriisi puhkemist.

Hetk hiljem veeres Avtovaz üüratusse auku: vallandada tuli neljandik kaadrist, tootmisvõimsust kärbiti lausa 35 protsenti.

Vene riik upitas Avtovazi välja 2,5 miljardi dollari suuruse riigiabiga ning viis Renault’ niikaugele, et viimane valas firmasse 360 miljoni dollari väärtuses tehnoloogiat ja oskusteavet.

Kuigi viimatimainitud samm astuti Vene presidendi Vladimir Putini suure surve tulemusel (kes ähvardas vastasel korral lahjendada Renault’ osalust), on Renault nüüd Avtovazi oma südameasjaks võtnud: märk sellest, et prantslased usuvad Vene turu tulevikku.

Renault-Nissani boss Carlos Ghosn ütles ajakirjanikele, et aastaks 2015 saab Venemaast Euroopa juhtiv autoturg, kus müüakse 4 miljonit autot aastas.

Käesoleva aasta algusest alates ostetakse Venemaal hoogsalt uusi autosid. Tarbijad ei karda langust, pangad annavad uljalt laenu.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles