Juudi kogukonna juht: Hitleri sünnipäeva märkimine on kohatu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Adolf Hitler
Adolf Hitler Foto: Wikipedia.org

Eesti Juudi Kogukonna esinaise Alla Jakobsoni hinnangul on Natsi-Saksamaa juhi Adolf Hitleri sünniaastapäeva meenutamine Eesti ajakirjandusväljaandes kohatu.

Jakobson ütles BNSile, et kuna ta viibib Londonis ja pole kolmapäeval ajalehes Kesknädal ilmunud kirjutist Hitleri sünnipäeva kohta lugenud, ei saa ta seda pikemalt kommenteerida.

«Kuid mitte ainult Eesti Juudi Kogukonna esinaisena, vaid lihtsalt inimesena leian, et Hitleri sünnipäeva meenutamine ei ole Euroopas kohane ja seda ei saa heaks kiita,» lausus Jakobson.

Keskerakonna vaateid propageeriv Kesknädal valis kolmapäeval ilmunud ajalehes nädala juubilariks Natsi-Saksamaa juhi Adolf Hitleri, kelle sünnist möödub 20. aprillil 120 aastat.

Kesknädala peatoimetaja Urmi Reinde ütles BNSile, et ajalehe toimetuses käis nädala juubilari isiku ümber suur vaidlus ning lõpuks otsustati siiski Hitleri kasuks.

Reinde märkis, et Hitler on isik, kes pakub huvi pigem meestele, ning toimetus otsustas tema kasuks. Reinde sõnul oli tema ise pigem tema juubilariks valimise vastu.

«Me leidsime, et kuna sellel aastal on tema nulliga lõppev sünniaastapäev, siis ei saa ka meie sellest vaikida. Ta oli siiski isik, kes pööras terve 20. sajandi tagurpidi. Tema valimine nädala juubilariks on omamoodi hoiatus, et Natsi-Saksamaal toimunu enam kunagi ei korduks,» lausus Reinde.

Tema sõnul ei tasu karta, et Hitleri valimine nädala juubilariks võib anda Venemaale taas võimaluse süüdistada Eestit natsismi ülistamiseses.

«Nädala juubilari lugu ei ole mingi Hitleri ülistamine. Pealegi on samas lehenumbris intervjuu Venemaa ajaloolase Aleksandr Djukoviga, keda on kujutatud Eesti suurima vaenlasena. Nii et selles osas on lehes kõik tasakaalus,» lausus Reinde.

Kesknädala peatoimetaja märkis, et Kesknädalas on varem ilmunud kirjutisi teisest 20. sajandi ühest suurimast diktaatorist Jossif Stalinist, kuid Hitlerist ei ole ajaleht varem kirjutanud.

Tänavu 21. detsembril möödub Jossif Stalini sünnist 130 aastat. Reinde ei välistanud, et ka Stalinist võib aasta lõpus saada Kesknädala nädala juubilar.

Keskerakonna esimees ja Tallinna linnapea Edgar Savisaar ütles kolmapäeval linnavalitsuse pressikonverentsil, et Kesknädala loo juures on kõige tähtsam selle vormistus ja see, millised hinnangud on Hitleri tegevusele antud.

Ühtlasi meenutas ta reformierakondlasest justiitsministri Rein Langi pea kahe aasta tagust sünnipäevapidu, kus etendati Pip Uttoni kirjutatud, Ervin Õunapuu lavastatud ja Indrek Taalma mängitud Vanemuise teatri monotükki «Adolf». «Me oleme Reformierakonnalt palju õppinud, nii mõndagi head ja mõndagi halba,» lisas Savisaar pressikonverentsil.

Nädala juubilari rubriik ilmub igal nädalal Kesknädala viimasel leheküljel. Kolmapäevane kirjutis algab sõnadega: «20. aprillil 1889 sündis Austrias tulevane läbikukkunud kunstnik, kuid karismaatiline kõnemees, Saksamaa valitsusjuht ja riigipea, aga ka üks inimkonna suurimaid kurjategijaid Adolf Hitler (Schiklgruber)».

Näiteks eelmisel nädalal oli Kesknädala nädala juubilar endine Tšetšeenia president Džohhar Dudajev ja ülemöödunud nädalal Vene kirjanik Nikolai Gogol.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles