Politseist lahkuma sunnitud juht võis lekitada operatiivinfot

Risto Berendson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jevgeni Fedorenko
Jevgeni Fedorenko Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Kas Ida prefektuuri majanduskuritegude talituse kogenud eksjuht võis politsei salajasest andmebaasist lekitada andmeid organiseeritud kuritegevusele? Sellele küsimusele otsib vastust juba kuid kestnud kriminaaluurimine.

11 aastat politseis töötanud ja viimased kaheksa neist Virumaal majanduspolitseid juhtinud Jevgeni Fedorenko lahkus tänavu märtsis ootamatult ametist. «Tuli aeg minna ja see oli minu otsus,» ütleb Fedorenko nüüd Postimehele. «Ma pidin sel hetkel otsustama, kas mul on võimalik politseis edasi töötada ja otsustasin, et ei ole.»

Kui ajakirjandus kevadel Ida prefektuuri ühe kõrgema ametniku ootamatu lahkumise põhjuseid toonaselt prefektilt Aldis Aluselt uuris, saadi vastuseks ümmarguses stiilis «inimese vabatahtlikku lahkumisavaldust ei saanud tagasi lükata.»

Tegelikult avaldas Alus vaid pool tõde. Fedorenko lahkumise põhjused olid kordades tõsisemad – sisekontroll uuris kriminaalpolitsei rangelt salajase andmebaasi Kairi andmete Fedorenko poolset väärkasutamist.

Postimehele on väidetud, et esialgne sisekontrollile laekunud informatsioon oli jahmatav. Majandustalituse juht võis operatiivinfot müüa Tartu kuritegelikule liidri lähikondsetele. See on väide, mille tõestamine on ülimalt keeruline.

Fedorenko kinnitab, et on mehest kuulnud. «Ma töötasin ju politseis ja seetõttu olen temast kuulnud. Ma ei tunne teda isiklikult,» ütleb ta. Seda, kas ja kui palju selles info müümise vihjes tõde oli, Postimees ei tea.

Ent sisekontrolli distsiplinaarjuurdlus oli tulemuslik, st väidetavad väärkasutamised leidsid kinnitust. Seda ei olnud üleliia keeruline tuvastada. Igast Kairis tehtud toimingust ehk info vaatamisest jääb maha jälg, mida politseinik peab suutma hiljem põhjendada.

Ent politsei ei saanud Fedorenkot distsiplinaarkorras karistada, sest mees lahkus töölt enne juurdluse lõpptulemusi. Küll olid juurdluse tulemused piisavad selleks, et alustada ametlikult kriminaalmenetlust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles