Vene kohus mõistis Politkovskaja mõrva osalise 11 aastaks vangi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dmitri Pavljutšenkov (keskel) täna kohtusaalis.
Dmitri Pavljutšenkov (keskel) täna kohtusaalis. Foto: SCANPIX

Moskva linnakohus mõistis 11 aastaks range režiimiga vanglasse endise miilitsatöötaja Dmitri Pavljutšenkovi osaluse eest Kremli-kriitilise uuriva ajakirjaniku Anna Politkovskaja tapmises.

Seni koduarestis olnud Palvjutšenkov võeti kohtusaalis vahi alla.

Samuti otsustas kohus nõuda Palvjutšenkovilt ajakirjaniku pere kasuks välja kolm miljonit rubla (ligi 74 500 eurot).

Kremli ja selle Tšetšeenia-poliitika terav kriitik Politkovskaja lasti oma kodumaja trepikojas maha 2006. aasta 7. oktoobril. Tapmine vallandas ülemaailmse pahameeletormi ning andis tunnistust ohtudest, millega ajakirjanikud Venemaal kokku puutuvad.

Endine miilitsa alampolkovnik Pavljutšenkov vahistati 2011. aasta augustis. Uurimisversiooni kohaselt kuulus ta kuritegelikku grupeeringusse, mille oli moodustanud ajakirjaniku tapmiseks tellimuse saanud Lom-Ali Gaitukajev.

Pavljutšenkovile esitati süüdistus mõrvas ja relva ebaseaduslikus omamises. Tema kohtuasja käsitleti eraldi, kuna ta sõlmis uurijatega kohtuvälise kokkuleppe.

Esimese Politkovskaja arvatavate tapjate üle toimunud protsessi ajal oli Pavljutšenkov uurimise salajane tunnistaja.

Politkovskaja mõrvaga seoses on varem kohtu all olnud neli meest: tšetšeenidest vennad Džabrail ja Ibragim Mahmudovid, endine julgeolekuohvitser Pavel Rjaguzov ja endine miilitsauurija Sergei Hadžikurbanov. Süüdistusmaterjalidest nähtub, et keegi nendest päästikule ei vajutanud.

Moskva ringkonna sõjaväekohus mõistis mehed 2009. aasta veebruaris vandekohtunike kolleegiumi otsuse põhjal õigeks. Venemaa ülemkohus tühistas hiljem õigeksmõistva kohtuotsuse ning saatis kriminaalasja tagasi peaprokuratuuri.

Uurimismaterjalide andmetel ei ole võimudel õnnestunud tellimusmõrva taga olevat isikut välja selgitada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles