Venemaa avaldas imestust Poola soovi üle

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Allakukkunud lennuki rusud Smolenski lähedal
Allakukkunud lennuki rusud Smolenski lähedal Foto: SCANPIX

Venemaa välisministeeriumi üllatas Poola valitsuse palve Euroopa Liidule aitamaks neil Venemaalt tagasi saada Smolenskis alla kukkunud presidendilennuki vrakki.

Poola välisminister Radosław Sikorski pöördus nädala alguses Euroopa Liidu välispoliitika juhi Catherine Ashtoni poole, et EL tõstataks 2010. aasta aprillis 96 inimelu, seal hulgas president Lech Kaczyński elu nõudnud lennukatastroofi küsimuse tuleval nädalal Brüsselis toimuval euroliidu ja Venemaa tippkohtumisel. Konkreetselt soovib Sikorski Venemaalt vastust küsimusele, millal vrakk võidaks tagastada.

Venemaa välisministeeriumi esindaja Aleksandr Lukaševitš nimetas Sikorski pöördumist ELi poole aga äärmiselt üllatavaks. «Meie Poola partnerid on Venemaa positsiooniga väga hästi tuttavad,» märkis Lukaševitš üleeile Poola raadio kodulehe vahendusel. «Vene seaduste kohaselt ei saa rususid, millel on asitõendi staatus, tagasi saata enne katastroofiga seotud uurimisprotseduuride lõpetamist.»

Järgmiseks nädalal kohtuvad kahe riigi välisministrid ning Poola meedia teatel on välisminister Sikorski lubanud tõstatada ka lennukivraki küsimuse. Venemaa välisministeeriumi esindaja nimetas Poola-Vene koostöö strateegiakomisjoni raames toimuvat kohtumist kasulikuks foorumiks, mille abil mõlema riigi huvidega seotud küsimusi lahendada.

Poola peaminister Donald Tusk kinnitas aga temal puudub küsimuses selge seisukoht. «Kui aus olla, siis mul puudub teema kohta arvamus. Nendele kõnelustele on spetsialiseerunud minister Sikorski ja kõigil on nende oma töö,» märkis Tusk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles